La urma urmei, într-o căsătorie din interes, armonia nu poate fi atributul suprem. Căci despre dragoste nici nu poate fi vorba. Iar când "cuplul" este format din oameni aparţinând unor generaţii diferite, este clar că, la un moment dat, neînţelegerile izbucnesc în public, deşi interesul unor asemenea "soţi" este ca problemele să fie ţinute sub capac, ca să zic aşa.
Probabil că, pentru Bunea Stancu, Cătălin Boboc - cel cu care trebuie să-şi împartă zilele alianţei (oricum numărate, aşa cum s-a stabilit încă de la începutul USL) - este doar un "boboc" în ale politicii, căruia nu trebuie să-i dea prea multe explicaţii. Ca şi în cazul "cuplului" Ponta - Antonescu, pesedistul din ecuaţie este cel care are un job de execuţie şi cel care aduce banii în casă. Deşi teoretic ar trebui să se consulte cu Boboc în toate chestiunile care privesc guvernarea locală, probabil că Stancu nu o face întotdeauna, ceea ce strică armonia, măcar aparentă, de care USL ar trebui să dea dovadă în faţa electoratului.
Totuşi, la Brăila, lucrurile sunt departe de scandalul aproape zilnic făcut la Bucureşti de cuplul Antonescu-Ponta, care mai-mai că ar băga divorţ cu mult înainte de termen.
Declaraţii tot mai belicoase (de-o parte şi de alta), atacuri sub centură tot mai dese (din partea ambelor tabere) şi, mai ales, atitudinea de om aflat în opoziţie, manifestată aproape continuu de Crin Antonescu, deşi este direct la guvernare, lasă impresia că la nivelul mare al USL "căsătoria" se cam apropie de sfârşit, unul mult prea prematur faţă de acordul prenupţial încheiat de PNL şi PSD. De altfel, m-ar mira ca USL să mai reziste jumătate de an, iar PSD să nu-şi impună propriul candidat la preşedinţie, în detrimentul lui Crin Antonescu.
Relaţia tensionată de la Centru se răsfrânge şi în teritoriu, iar starea conflictuală va fi, încet-încet, transferată în toată ţara. Şi e clar că PNL îşi va asuma, în timp, rolul general de partid aflat în opoziţie, ceea ce face deja de ceva vreme Crin Antonescu şi ceea ce mi se pare că încearcă să facă acum şi Cătălin Boboc. Din timp, uşor, mai cu perdea deocamdată, dar într-un final exact la asta se va ajunge. Pentru că, peste cel mult doi ani, înainte de următoarele alegeri locale, PNL va trebui să vină cu propriii candidaţi în teritoriu, aşa cum de altfel s-a şi convenit la crearea USL, în urmă cu vreo 2 ani.
Şi cu cine altcineva va trebui să se lupte la Brăila decât cu Gheorghe Bunea Stancu? Parcă şi aud replicile din campania electorală 2016: "Stancu a făcut numai ce a vrut el, nu ne-a ascultat niciodată, nu s-a consultat niciodată cu noi, e numai vina lui pentru situaţia în care a ajuns judeţul...".