Pentru prima dată în acest an, iarna pune la încercare autorităţile brăilene. Deşi situaţia nu se compară cu cea din sezonul trecut, când la prima ninsoare de acest gen, în condiţii similare, întreg judeţul a fost, practic, paralizat pentru un timp, cu zeci de localităţi rămase fără energie electrică, cu drumuri blocate, cu maşini înzăpezite şi gravide care au născut pe acasă, iarna a ţinut să ne bage un pic în priză şi de această dată, ca să nu ne pierdem antrenamentul.
Astfel, aşa cum a declarat prefectul Dumitru Popa, până duminică la ora 12.00 nu se semnalaseră întreruperi ale energiei electrice în judeţ sau în municipiu şi nici întreruperi la alimentările cu apă sau gaze. Tototdată, în afară de DN 22, care era închis dinspre Buzău, toate drumurile erau practicabile.
"În acest moment, toate localităţile judeţului sunt alimentate cu curent şi apă potabilă. Deocamdată nu avem probleme de genul ăsta, ca iarna trecută, când au căzut stâlpii de tensiune. La nivelul municipiului am stabilit să fie un acces cu precădere către ceea ce înseamnă instituţiile ce urmează să intervină în situaţii de urgenţă, Salvarea, Pompierii, Poliţie, Jandarmi, Poliţie de Frontieră. Am stabilit, de asemenea, cu domnul primar, ca drumul spre BAC să nu aibă restricţii de greutate şi nici BAC-ul de traversare. Se traversează atât la Smârdan, cât şi la Insula Mare", a explicat prefectul.
Cu o singură excepţie, s-a circulat în condiţii de iarnă pe toate drumurile naţionale
Referitor la drumurile naţionale, acesta a atras atenţia că pe aproape toate se circulă în condiţii de iarnă şi că sunt deschise pentru toate tipurile de autovehicule: "Pe Drumul European Brăila - Slobozia se circulă, la fel şi pe DN2B Brăila - Buzău, prin Ianca. Pe DN22 acum (duminică, ora 12.00 - n.r.) intervenim pe el, dar e închis de la cei de la Buzău încă de aseară. Porţiunea grea e între Movila Miresii şi Gradiştea. Sunt două utilaje care intervin în permanenţă pe acest drum. Pe DN23 Brăila - Focşani, prin Măxineni, se circulă în condiţii de iarnă".
Prefectul a mai ţinut să atragă atenţia că, deşi la momentul la care el dădea declaraţii lucrurile erau sub control, situaţia se poate schimba în orice moment, aşa că nimeni nu se va culca pe o ureche.
În ceea ce priveşte drumurile judeţene, Dumitru Popa a anunţat că se intervine pe toate şi că în Insula Mare nu au mai fost probleme, spre deosebire de iarna trecută: "În această dimineaţă (duminică - n.r.) se intervenea pe aproape toate drumurile judeţene. În Insulă nu am avut semnale deosebite, dacă pe terasă a mai trebuit să intervenim şi să prioritizăm intervenţiile, în Insulă nici curentul nu s-a oprit, nici oamenii nu s-au îmbolnăvit, nici gravide nu am avut, până la momentul la care discutăm. Repet, acum nu sunt probleme, dar drumurile se pot bloca oricând, nu atât din cauza zăpezii, cât a viscolului care o aşază în suluri pe drumuri şi le blochează".
Nici legătura cu judeţul Galaţi nu a fost blocată în cursul zilei de ieri, atât şoseaua Dig, cât şi drumul vechi fiind practicabile.
Precizăm, de asemenea, că în cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, de la Compania de Drumuri Naţionale s-a intervenit cu 16 utilaje şi 25 de lucrători, iar de la Drumuri Judeţene cu 20 de utilaje şi 40 de lucrători.
Transportul în comun în municipiu a funcţionat mai greu, dar a funcţionat
În municipiu, deşi pe străzile principale s-a intervenit, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă, pe străzile secundare, în special din cartiere, nici până duminică seara nu se intrase cu autospecialele pentru deszăpezire, locuitorii din zonele respective fiind nevoiţi să înoate prin zăpadă pentru a putea ieşi într-o stradă mai mare. Legat de circulaţia mijloacelor de transport în comun, aceasta s-a derulat în condiţii de iarnă, ceea ce a însemnat că autobuzele au mers mai încet pe şosele, iar tramvaiele au mers cu dificultate. Ieri, în jurul prânzului, brăilenii aşteptau înfriguraţi în staţii: "Am ieşit un pic să fac piaţa şi acum la întoarcere văd că întârzie cam mult tramvaiul. Când am venit parcă nu am aşteptat aşa mult. Oricum, ce pretenţii să avem... e totuşi iarnă", ne-a declarat Florica C., pensionară, aşteptând alături de alţi câţiva "temerari" pe refugiul pentru pietoni în staţia de tramvai de la Piaţa Mare. Şi în staţia de autobuz de la piaţă erau persoane care aşteptau de minute bune o maşină spre Concordia, la fel ca şi în staţia de la magazinul Winmarkt. "Văd că circulă mai greu maşinile, deja s-a format strat de gheaţă pe şosea şi se merge mai greu. Aştept un autobuz pe linia 2 spre Hipodrom şi a trecut ceva timp de când am ajuns în staţie. Oricum, duminica vin mai rar un pic maşinile, iar acum, cu zăpada asta, e şi mai greu", a spus Ionela B.
Contactat telefonic, Cornel Săndulescu, directorul SC "Braicar", societatea de transport din subordinea municipalităţii, a explicat că nu sunt probleme prea mari în circulaţia mijloacelor de transport. "Se circulă în condiţii de iarnă şi se fac eforturi pentru a nu exista sincope mari în prestarea serviciului de transport în comun. Potenţiale probleme mai mari se întrevăd spre după-amiază, întrucât deja pe străzi s-au format paturi de zăpadă bătătorită, care încurcă circulaţia, mai ales a tramvaielor. Sunt scoase utilajele speciale pentru degajarea zăpezii de pe căile de rulare a tramvaielor şi vom încerca să dăm cu sare mai ales în zona macazurilor. Cu autobuzele nu au fost probleme la pornirea lor dimineaţă, însă un potenţial pericol, aşa cum am spus, rămâne patul de zăpadă bătătorită care a îngheţat pe şosele", a încheiat sursa citată.
Nu s-au înregistrat evenimente rutiere grave pe durata Codului Galben
Nici sâmbătă, dar nici duminică, poliţiştii nu au înregistrat evenimente rutiere grave ce ar fi putut avea legătură cu zăpada căzută în ultimele zile. Totuşi, ieri, câteva derapaje au paralizat traficul pe două artere importante din judeţ, unde circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate timp de câteva ore. În jurul orei 13.00, un TIR încărcat cu fier vechi a derapat pe DE 584 şi s-a oprit de-a curmezişul drumului, blocând practic circulaţia pe ambele sensuri de mers. După aproximativ 45 de minute, circulaţia a fost reluată pe un singur sens, desfăşurându-se în aceste condiţii timp de alte câteva zeci de minute. Tot pe un singur sens s-a circulat, în jurul prânzului, şi pe DN 2B, în afara localităţii Silistraru, unde două TIR-uri au rămas blocate pe marginea şoselei, după ce au derapat.
Singurul eveniment rutier cu victime s-a consumat sâmbătă dimineaţă, în timp ce M.D. (39 de ani) din satul Perişoru, oraşul Ianca conducea un autoturism pe DN 2B. În afara oraşului, şoferul nu a adaptat viteza la condiţiile de carosabil acoperit cu zăpadă, a derapat şi s-a tamponat de un copac. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală uşoară şoferului şi a pasagerei M.E. (41 de ani) din aceeaşi localitate, care au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Mai multe patrule de poliţie acţionează pe arterele de circulaţie
Întrucât vântul determină diminuarea vizibilităţii şi troienirea zăpezii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila aduce câteva recomandări şoferilor care circulă în municipiul şi judeţul nostru sau care sunt în tranzit. Totodată, pentru protejarea participanţilor la trafic, mai multe patrule de poliţie vor acţiona pe arterele de circulaţie. "Recomandăm conducătorilor auto ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze despre situaţia traseului pe care urmează să se deplaseze. Dacă trec prin zonele afectate de ninsori, să pregătească autovehiculele pentru circulaţia pe timp de iarnă şi să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere (vizibilitate redusă, carosabil acoperit cu zăpadă, polei sau umed şi viscol). În plus, este necesar să păstreze în mers o distanţă suficientă faţă de autovehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Viaţa unei gravide, pusă în pericol de o rivalitate politică
Noaptea de sâmbătă spre duminică a adus însă un conflict între Prefectură şi Serviciul de Ambulanţă Brăila pe de o parte şi primarul din Stăncuţa, Turcu Vasile, de cealaltă parte. Mai clar, aşa cum ne-a explicat directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, Silviu Radu, sâmbătă noapte au fost sesizaţi că în comuna Stăncuţa este o gravidă care a intrat în travaliu. Când ambulanţa deplasată la faţa locului a constatat că drumul comunal este înzăpezit şi că nu se poate ajunge la gravidă, personalul aflat pe maşina respectivă a sunat la primar, care le-a răspuns însă că, dacă vrea, să vină directorul de la Ambulanţă să deszăpezească.
"Azi noapte am avut o femeie gravidă, iar din cauza condiţiilor atmosferice drumul comunal spre Cuza Vodă era blocat. S-a luat legătura cu primarul, care a replicat şoferilor «să vină domnul de la Salvare să deszăpezească». Mă întreb acum, era problema de cine i-a cerut să deszăpezească sau era problema că o femeie, localnic, votant în acea comună, era în travaliu? Nu era în grija lui acea femeie? De abia după intervenţia domnului prefect a fost în stare să trimită un utilaj şi atunci cu chiu cu vai. Oricum, femeia a ajuns azi (duminică - n.r.) la spital, după ce a născut şi a stat acasă 5 ore în starea aceea... Putea să facă septicemie, putea să fie foarte grav... Să înţeleg că pentru domnul primar a contat mai mult această problemă politică, decât viaţa unui om de la el din comună? Domnul primar ne-a zis nouă să deszăpezim... Păi, o să încercăm să punem câte o lamă în faţa ambulanţelor, dar să vedem cum explică asta electoratului în 2012...", a comentat Silviu Radu.
Referitor la acest incident, prefectul a precizat că şi anul trecut a avut probleme similare cu primarul din Stăncuţa, pe care l-a şi avertizat în acest sens: "Problema e că, la Stăncuţa, domnul primar a desfiinţat şi staţia de salvare de la Cuza Vodă, dar şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, că a zis că nu are cu ce plăti şeful serviciului, iar clădirea în care era ambulanţa i-a trebuit. Ei bine, în restul judeţului, toate localităţile au acest serviciu de voluntari, au utilaje de deszăpezire, cumpărate sau închiriate şi ne-au ajutat foarte mult, îşi fac treaba pe bucata lor. Dar domnul primar de la Stăncuţa a făcut tot posibilul să nu poată interveni în caz de urgenţă. Şi nici nu putem cere CJ-ului să intervină, că nu e treaba lui. Eu i-am mai atras atenţia primarului şi anul trecut, când tot aşa, am avut o gravidă la el în comună, pe care a scos-o el pe un drum pe câmp, de care ştiu numai localnicii, că ambulanţa nu putea intra. Dar nu e normal aşa ceva".
Băieţel din Gemenele adus la salvare cu o maşină de teren privată
Cazul gravidei de la Stăncuţa nu a fost însă singurul deosebit întâmplat pe perioada Codului Galben. Aşa cum ne-a explicat Silviu Radu, tot sâmbătă, de această dată în comuna Gemenele, a fost nevoie să se apeleze la o maşină de teren privată pentru a putea aduce către ambulanţa rămasă în drum spre comună, un copil cu apendicită, suspect de peritonită.
"În 24 de ore am avut 117 cazuri, din care 5 gravide, 4 în judeţ. În restul cazurilor a fost vorba de fracturi ale membrelor, diferite stări de sănătate febrile, come... În municipiu, ambulanţele au putut circula bine, la fel şi pe drumurile naţionale, singurele probleme pe care le-am avut fiind pe unele drumuri comunale. Am mai avut o salvare care a rămas sâmbătă seara înzăpezită între comunele Bărăganu şi Victoria. După 2 ore a reuşit să iasă şi să aducă gravida la spital", a mai adăugat directorul SAJ Brăila.