Mergi la conţinutul principal

Unde se duc înzăpeziţii când se duc?

N-au lipsit asemenea „evenimente" nici la ninsoarea din weekendul trecut, deşi s-a anunţat încă de vineri dimineaţa că, începând de sâmbătă seara şi până duminică seara, în sud-estul ţării va fi cod portocaliu de ninsoare şi viscol. Zeci şi zeci de maşini, cu sute de pasageri, şi mii de călători cu trenul au fost prinşi de troiene. Toată lumea revoltată, televiziunile isterizate, asaltându-i pe oameni cu întrebări de genul „cât aţi aşteptat echipele de intervenţie?" , „cât aţi aşteptat în tren/gară?" ori „când aţi văzut ultima oară un utilaj de deszăpezire?", dar nimeni nu-i întreabă „de ce aţi plecat la drum tocmai acum, când ştiaţi că e cod portocaliu şi că, inevitabil, se vor închide drumurile?".
Ce-i mână la drum pe înzăpeziţi fix când viscolul este cel mai puternic şi zăpada cea mai mare? Unde se duc, de unde vin, ce treabă aşa de urgentă au exact atunci? - nu mai devreme, nu mai târziu! O persoană conştientă de riscurile unei plecări la drum lung, cu maşina ori cu trenul, nu porneşte nicăieri pe o aşa vreme. Sau, dacă este deja plecat undeva, încearcă să ajungă mai devreme acasă. Ori, dacă pleacă fix pe cod portocaliu, fie îşi asumă pe deplin riscurile, presupunând că are o mega-urgenţă, fie nu se plânge. Dar care ar fi mega-urgenţa? O moarte în familie, de exemplu (Doamne-fereşte!), ar fi o asemenea urgenţă, care să te împingă să pleci la drum, cu toate că nici aşa nu ai cum să străbaţi nămeţii. O urgenţă medicală ar fi, iar, de înţeles. Dar logic e să chemi ambulanţa la tine - într-un fel sau altul ajunge. Dar, garantat, nu toţi înzăpeziţii de pe drumurile şi de prin trenurile patriei au asemenea urgenţe. Iar ultimul viscol a fost în weekend, deci cine avea un drum important de făcut îl putea face de sâmbătă, pentru că viscolul chiar se anunţase din timp. Mai bine să ajungi mai devreme cu o zi, dacă chiar este absolut necesar să ajungi undeva, decât să ajungi mult mai târziu (ori prea târziu) şi să te înzăpezeşti pe cine-ştie-ce coclauri. Chiar şi dacă trebuie să ajungi la aeroport, având deja biletul de avion cumpărat de luni de zile, nu-i mai bine să pleci spre Bucureşti cu o zi înainte şi să dormi la un hotel o noapte decât să stai înzăpezit şi să pierzi oricum şi avionul? Ştim cu toţii cum viscoleşte în Bărăgan - sau măcar au avut grijă reporterii televiziunilor să ne-o arate.
Prin urmare, de ce te-ai expune unui aşa viscol, plecând cu maşina ori cu microbuzul de transport persoane, chiar şi după ce se anunţă închiderea unor drumuri? De ce să te tocmeşti ori să te înjuri cu poliţiştii care, de fapt, îţi vor binele, că nu te lasă să intri pe un drum deja închis? De ce să iei trenul fix în toiul codului portocaliu, şi nu cu o zi mai devreme? De ce să te încăpăţânezi să pleci prin troiene, deşi şansele de a rămâne înzăpezit sunt de 99%? Pentru că nu e vorba doar de pus pe drumuri echipaje de intervenţie, care să-ţi scoată fundul inconştient din zăpadă, este vorba că-ţi pui în pericol viaţa, cât şi pe cea a pasagerilor din maşină, în general chiar propria familie. N-ar trebui, oare, ca asemenea inconştienţă să fie sancţionată? Să fie puşi înzăpeziţii să plătească cheltuielile cu intervenţia pentru salvarea lor? Sau chiar acuzaţi de punerea în pericol a unor vieţi nevinovate? Nu s-ar termina oare cu această lipsă totală a instinctului de conservare, de care dau mulţi dovadă? Că despre logică şi gândit chiar nu poate fi vorba! Iar pe asemenea indivizi, este clar, nu-i lămureşti cu vorba bună.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu