Mergi la conţinutul principal

Un patron toarnă. Cine tremură la Brăila?

Astfel, prin 2009, denunţătorul l-a contactat pe Vâlcov Bogdan Darius, primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea o parte din valoarea sumelor încasate (fără TVA) conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.
Propunerea a fost acceptată, astfel că firma a câştigat o serie de contracte, iar primarul Vâlcov a început să primească banii. Nu 10%, cât credeam noi, muritorii de rând că se practică, ci 20%, comision care s-a dovedit practicat, de fapt, la scară largă de mai toţi factorii de decizie care acordau contractele statului. Prin licitaţii, cică.
Banii se livrau în numerar, în pungi din plastic, ba la sediul firmei câştigătoare, ba prin cimitire, ba cu facturi către firme interpuse, ale unuia dintre viceprimari, care cică prestau servicii pentru firma denunţătorului. Şi uite-aşa, ani de zile, firma denunţătorului câştiga şi derula contracte cu autorităţile locale din Olt, iar Vâlcov şi alţii tot primeau milioane şi milioane de lei „comision". Mită, adică. O grămadă de bani, pentru cumpărarea de tablouri şi lingouri din aur.
Denunţătorul în cauză se numeşte Theodor Berna, iar firma respectivă poartă numele Tehnologica Radion. Firmă care, în general, reabilitează şi asfaltează drumuri, poduri, autostrăzi. De data asta, patronul Tehnologica Radion toarnă bine, dar nu asfalt. Toarnă corupţi. Vâlcov a fost primul, dar oare să fie şi singurul?
Poate întâmplător, Tehnologica Radion a câştigat nişte contracte frumuşele şi la Brăila (şi nu numai): reabilitarea Străzii Griviţa, în valoare de vreo 13 milioane de lei, a unei bucăţi din Calea Galaţi, pentru vreo 8 milioane de lei, şi a intersecţiei Dorobanţi - Calea Galaţi, pentru „doar" vreo 1,7 milioane de lei. În total, vreo 23 de milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro. De regulă, Tehnologica participa cam singură, oferea cu câteva mii de lei sub costul estimativ şi cam tot prin 2009 a început „seria câştigătoare". Cum spuneam, poate totul a fost întâmplător, dar nu pot să nu mă gândesc că 20% din 5 milioane de euro înseamnă 1 milion de euro. Şi nu pot să nu mă gândesc dacă, cine şi câţi or tremura pe la Brăila, după ce Teodor Berna a început să toarne şi altceva decât asfalt. Cu siguranţă, mai devreme sau mai târziu, vom afla.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu