Astfel, prin 2009, denunţătorul l-a contactat pe Vâlcov Bogdan Darius, primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea o parte din valoarea sumelor încasate (fără TVA) conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.
Propunerea a fost acceptată, astfel că firma a câştigat o serie de contracte, iar primarul Vâlcov a început să primească banii. Nu 10%, cât credeam noi, muritorii de rând că se practică, ci 20%, comision care s-a dovedit practicat, de fapt, la scară largă de mai toţi factorii de decizie care acordau contractele statului. Prin licitaţii, cică.
Banii se livrau în numerar, în pungi din plastic, ba la sediul firmei câştigătoare, ba prin cimitire, ba cu facturi către firme interpuse, ale unuia dintre viceprimari, care cică prestau servicii pentru firma denunţătorului. Şi uite-aşa, ani de zile, firma denunţătorului câştiga şi derula contracte cu autorităţile locale din Olt, iar Vâlcov şi alţii tot primeau milioane şi milioane de lei „comision". Mită, adică. O grămadă de bani, pentru cumpărarea de tablouri şi lingouri din aur.
Denunţătorul în cauză se numeşte Theodor Berna, iar firma respectivă poartă numele Tehnologica Radion. Firmă care, în general, reabilitează şi asfaltează drumuri, poduri, autostrăzi. De data asta, patronul Tehnologica Radion toarnă bine, dar nu asfalt. Toarnă corupţi. Vâlcov a fost primul, dar oare să fie şi singurul?
Poate întâmplător, Tehnologica Radion a câştigat nişte contracte frumuşele şi la Brăila (şi nu numai): reabilitarea Străzii Griviţa, în valoare de vreo 13 milioane de lei, a unei bucăţi din Calea Galaţi, pentru vreo 8 milioane de lei, şi a intersecţiei Dorobanţi - Calea Galaţi, pentru „doar" vreo 1,7 milioane de lei. În total, vreo 23 de milioane de lei, adică peste 5 milioane de euro. De regulă, Tehnologica participa cam singură, oferea cu câteva mii de lei sub costul estimativ şi cam tot prin 2009 a început „seria câştigătoare". Cum spuneam, poate totul a fost întâmplător, dar nu pot să nu mă gândesc că 20% din 5 milioane de euro înseamnă 1 milion de euro. Şi nu pot să nu mă gândesc dacă, cine şi câţi or tremura pe la Brăila, după ce Teodor Berna a început să toarne şi altceva decât asfalt. Cu siguranţă, mai devreme sau mai târziu, vom afla.