Mergi la conţinutul principal

Un electorat prea clement pentru nişte politicieni prea penali

Evenimentul care a declanşat actuala criză din PSD este, evident, condamnarea definitivă a liderului partidului, Liviu Dragnea, la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare. O condamnare definitivă, logic, ar trebui să te scoată automat din fruntea unui partid politic. E o regulă morală, ce-i drept, dar care figurează şi în regulile scrise ale PSD, adoptate de bună voie şi nesilit de nimeni - o chestie care face trimitere la integritate. Or, tocmai asta e problema: morala şi integritatea n-au făcut niciodată casă bună cu politica românească. Dacă Justiţia nu l-a trimis efectiv în puşcărie, pentru a nu-i mai da posibilitatea de a-şi exercita funcţia, Dragnea consideră normal să rămână preşedinte de partid.
Dar nu asta ar fi marea problemă, ci faptul că majoritatea liderilor PSD sunt de acord cu acesta şi îl susţin în continuare pe Dragnea ca lider suprem. Oamenii ăştia chiar nu înţeleg că a avea un condamnat penal - un infractor, practic - în fruntea lor nu este ceva firesc! Este o regulă de bun simţ, măcar. Dar nici bunul simţ nu face parte din politica autohtonă. Nu, lor, liderilor pesedişti, cu câteva excepţii (printre care, oarecum neaşteptat, Valeriu Zgonea) li se pare normal să aibă într-o funcţie care, de fapt, reprezintă întreg partidul şi care ar trebui să fie un reper de moralitate, un condamnat. Etichetarea unui întreg partid, din cauza preşedintelui său, devine deja un lucru banal. Iar în acest context, ce mai contează că undeva, într-o comună, la primărie candidează un pesedist cu probleme într-un dosar de proxenetism şi trafic de carne vie, când însuşi preşedintele partidului este un infractor pe care doar clemenţa unor judecători l-au ferit de puşcărie?
Însă partea cea mai tristă a acestei poveşti abia urmează să vină: oamenii care vor merge la vot ca să-şi aleagă liderii locali, pe cei care să le administreze localitatea şi impozitele, vor fi la fel de clemenţi şi îşi vor alege, drept reprezentanţi, nişte penali, acuzaţi ori chiar condamnaţi - şi nu doar de la PSD. Iar politicienii ştiu asta! Da, vor fi mulţi cetăţeni dezamăgiţi, care nu se vor mai prezenta la vot, dar „fanii" vor fi mereu pe baricade, votând cu două mâini (şi la propriu, şi la figurat) partidele şi candidaţii penali ai acestora. Pentru că, oricât ar durea adevărul, trebuie să-l spunem: morala, integritatea şi bunul simţ nu fac casă bună nici cu o mare parte a electoratului român. De aceea vom avea în continuare politicienii pe care îi avem şi acum.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu