Mergi la conţinutul principal

Ultima carte

Iar acestea nu se vor limita la cele câteva milioane de euro, date pe organizare. Trebuie adăugate şi costurile indirecte, consecinţe ale instabilităţii politice din România (devalorizarea monedei şi intervenţiile repetate ale BNR pe piaţă, ezitările investitorilor, creşterea datoriilor externe).
Evoluţia pe scena politică nu s-a modificat faţă de starea anormală în care a intrat la începutul lunii. Legile şi oamenii sunt şi vor continua să fie schimbaţi chiar şi de la o oră la alta, dacă aşa cer interesele liderilor din partidele aflate la guvernare. Acum suntem în stadiul în care se caută cu febrilitate o fisură în sistemul de justiţie pentru a putea pune gabja şi aduce sub control exact acele instituţii care au început să-i ia la bani mărunţi pe politicienii corupţi. Un cotidian central i-a numărat pe cei pătaţi (condamnaţi deja sau cercetaţi ori judecaţi): 28. Cât o cincime din Senat - camera parlamentară pentru care românii au cerut desfiinţarea, iar actuala putere se face că nu aude. Dar solicitarea oamenilor nu a fost luată în seamă decât de Curtea Constituţională, ale cărei decizii sunt respectate selectiv de către actuala putere. Astfel, magistraţii au explicat că tocmai rezultatul acelui referendum din 2009 privind reformarea Parlamentului la 300 de mandate a stat la baza respingerii, deunăzi, a proiectului legii votului uninominal pus la cale de liderii USL pentru a le aduce o majoritate covârşitoare după alegerile din toamnă.
Nu doar Curtea i-a plefturit pe guvernanţi şi pe parlamentari, ci şi instituţiile europene. De la Bruxelles, premierul s-a întors cu o listă întreagă de recomandări şi avertizări, toate la rubrica "de refăcut corect". Premierul nu prea a avut audienţă, ba chiar dimpotrivă. În timp ce se afla în capitala UE, acasă, doi procurori tocmai deveneau vedete după ce fuseseră prinşi că încercaseră să negocieze locurile procurorului general al României şi al procurorului-şef al DNA, ce urmează să devină vacante în scurt timp. Iar asta cu doar câteva zile înaintea prezentării unui nou raport pe justiţia din România. Numai în pielea lui Ponta să nu fii zilele astea! Există totuşi ceva care îl face pe doctorul Ponta să sacrifice orice, inclusiv cariera sa politică, numai să se ţină la putere. Şi nu e vorba de altruism şi mare drag de popor. Iar ultima piedică este preşedintele suspendat.
Dar şi USL crede că mai are în mâneca-i largă un ultim atu: incertitudinea indusă în rândul populaţiei privind referendumul din 29 iulie. Curtea Constituţională a decis că nu va oficializa rezultatul (oricare ar fi acesta) decât dacă prezenţa la vot va fi de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor cu drept de vot, respectiv puţin peste nouă milioane de oameni. Guvernul tocmai emisese o ordonanţă prin care modifica validitatea referendumului la simpla majoritate a celor veniţi la vot, şi nu a celor înscrişi pe liste. Altfel spus, dacă la referendum ar veni trei oameni şi doi s-ar pronunţa într-un fel, atunci acel fel ar deveni literă de lege. Bătaie de joc, nu-i aşa? - la referendumul din 2009 votaseră peste nouă milioane de oameni (50,16%), ignoraţi până acum de USL. Cum îi vor convinge PSD şi PNL pe aceştia să vină din nou la referendum peste două săptămâni?
Strâns cu uşa, premierul promite altă sesiune parlamentară care să transforme ordonanţa strâmbă în lege, dar e doar praf aruncat în ochii oamenilor. Minciuna este de astă dată mult prea bătătoare la ochi - mai e puţin şi o să i se reproşeze primului ministru că face înadins jocul preşedintelui. Păi unde s-a mai văzut să se schimbe regula jocului chiar în toiul desfăşurării partidei? Sigur, există o rezolvare, caracteristică guvernării USL: ignorând decizia Curţii, dar acest lucru e mult mai dificil acum, după mustrările numeroase primite la Bruxelles şi Berlin.
Astfel că USL mizează totul pe cartea referendumului, respectiv să scoată din casă nouă milioane de oameni, prin orice mijloace. În cazul unei prezenţe mai mici, la referendum, suspendarea se anulează. Evident, Traian Băsescu nu va cere niciodată (a şi spus-o) alegătorilor să nu mai vină la vot. Ba din contră. Vacanţa însă e mai importantă - şi exact pe asta a şi mizat USL când a pus la cale declanşarea ruşinosului puci. Însă poporul are o vorbă: cine sapă groapa altuia, cade el însuşi în ea. Încă un motiv pentru alianţa de stânga-centru-dreapta să mai asculte, măcar din când în când, ce spune poporul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro