Dar câţi îşi vor cumpăra, brusc, mai multe haine, încălţăminte, electronice ori alte bunuri nealimentare doar pentru că preţurile sunt mai mici cu câteva procente? Şi, în afară de marile reţele de magazine, care au ţinut să evidenţieze la raft noile reduceri, câţi dintre comercianţi au redus cu adevărat preţurile? Asta dacă nu cumva le-au scumpit în ultimele luni, astfel încât, odată aplicată noua reducere, preţurile să fie aceleaşi ca în toamnă.
Prin urmare, este de aşteptat ca, de fapt, cu câteva excepţii - cum ar fi apa de la robinet ori carburanţii -, nu consumatorul final să fie beneficiarul reducerii TVA, ci comercianţii şi producătorii. Ceea ce, în definitiv, n-ar fi un lucru rău, pe fondul creşterii oricum a consumului, generat de majorarea salariilor bugetarilor, dar şi a salariului minim pe economie, de la 1 mai, în sectorul privat. Şi asta pentru că banii câştigaţi de unii producători şi comercianţi s-ar putea reîntoarce în investiţii şi în noi angajări de personal ori măcar în renunţarea la disponibilizări şi reducerea activităţii. Ceea ce înseamnă tot un câştig, pentru toată lumea, inclusiv pentru stat.
Statul însă nu va câştiga prea mult direct din scăderea TVA. Este foarte puţin probabil ca oamenii să consume acum mai multă apă, pentru că i-a scăzut preţul, ori să cumpere mai multe bunuri nealimentare, pentru aparenta reducere de câteva procente a preţurilor, astfel încât la buget să se încaseze cel puţin la fel ori mai mulţi bani decât pe vremea unei TVA de 24%, aşa cum s-a întâmplat în cazul reducerii TVA la alimente. Ceea ce explică, de fapt, creşterea de taxe pentru PFA-uri şi a impozitelor pentru proprietăţile imobiliare - un aspect peste care s-a trecut mult prea uşor, în entuziasmul general al scăderii TVA. Iar aceste ultime măsuri vor avea ca efect reducerea drastică ori chiar închiderea a sute, chiar mii de asemenea mici afaceri individuale, care reprezentau şi ele un mecanism important al economiei.
Toate acestea vor avea ca efect scăderea în continuare a investiţiilor statului, aşa cum a tot procedat Guvernul Ponta în ultimii ani, ceea ce, pe termen lung, va fi catastrofal. Şi, din păcate, asta se va vedea în 2017, după alegerile de anul acesta. Până atunci, să consumăm şi să ne bucurăm. Dar ar fi bine să punem şi ceva deoparte, iar 2016 să fie un an al prudenţei.