Şi e normal să fie aşa, pentru că vor să ajungă deputaţi la Bruxelles, acolo unde se decid, de fapt, principalele direcţii pe care statele UE trebuie să le adopte în politicile naţionale.
Veţi spune că nu vă interesează prea mult alegerile acestea. Că nu vă priveşte ce se întâmplă la Bruxelles, că important este cine guvernează la Bucureşti, că doar alegerile de la noi sunt cele care contează pentru nivelul vostru de trai, pentru viaţa voastră de zi cu zi. Fals! Contează şi cine ne reprezintă interesele în capitala Uniunii Europene, contează cum e văzută România şi acolo, prin activitatea eurodeputaţilor noştri, contează care va fi raportul de putere politică la nivelul legislativului UE, aşa cum contează şi cine are majoritatea în Parlamentul de la Bucureşti.
Prin urmare, ascultaţi argumentele candidaţilor, cântăriţi promisiunile pe care le auziţi, faceţi diferenţa între cele plauzibile şi minciunile gogonate, alegeţi-vă un favorit - om sau partid - şi decideţi-vă să mergeţi, pe 25 mai, la vot. Dacă nu veţi fi convinşi de discursurile candidaţilor ori dacă îi consideraţi pe toţi o apă şi-un pământ, alegeţi măcar răul cel mai mic, dar hotărâţi-vă să mergeţi la vot. Nu vă lăsaţi prostiţi de găleţile, sticlele cu ulei, pelerinele sau brichetele pe care le veţi primi în această campanie electorală, dar mergeţi la vot, pentru că mulţi alţii o vor face tocmai pentru că se vor lăsa momiţi de astfel de atenţii. Nu-i lăsaţi să voteze doar pe cei care se bucură de nişte ajutoare sociale ori de privilegii politice. Nu-i lăsaţi să voteze doar pe membrii de partid ori pe îndoctrinaţii care se uită la un singur post de televiziune.
Chiar dacă sunteţi scârbiţi de tot ceea ce înseamnă politică, prezentaţi-vă la vot! Sau mai ales în cazul acesta ar trebui să o faceţi! Mâzgăliţi buletinul de vot, puneţi câte ştampile vreţi, scrieţi acolo o înjurătură, desenaţi un semn obscen ori pe Mickey Mouse şi puneţi ştampila pe el - orice aţi face e mult mai bine decât să nu mergeţi la vot şi să-i lăsaţi pe alţii, eventual, să vă folosească buletinul de vot şi să voteze în numele vostru. Poate că ar fi chiar mai important ca numărul de buletine anulate să fie uriaş, decât rezultatul în sine al alegerilor. Pentru că astfel s-ar transmite un mesaj. Unul mult mai puternic decât absenteismul care le convine de minune politicienilor. Ar fi un mesaj al realităţii de care marea parte a clasei politice s-a rupt de mult sau pe care nu vor s-o priceapă.