Tarita se joaca cu focul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tarita se joaca cu focul

Ca si cum aerul incins de canicula si imbicsit de miros de porc n-ar fi fost de ajuns, de citeva nopti atmosfera Brailei mai este impinzita si de un fum dens si inecacios. Situatia s-a agravat in noaptea de joi spre vineri, cind brailenii din aproape toate zonele orasului au simtit fumul intepator, intrebindu-se daca nu cumva a izbucnit vreun incendiu devastator, din cauza uscaciunii. Fumul a persistat, ca o ceata deasa, si in primele ore ale diminetii, facind aerul foarte greu de respirat.
Sursa acestui disconfort major a constat in incendierea mai multor miristi din incinta Insulei Mari a Brailei. Fata de serile precedente, cind fumul a fost generat tot de incendiile de pe cimpurile IMB, se pare ca joi noapte au existat mai multe focare, dintre care unul foarte aproape de municipiu, pe un teren al Statiunii de Cercetare-Dezvoltare in Agricultura. Terenul respectiv a fost dat in administrare societatii agricole "Gropeneanu Com" SRL. Societatea in cauza a fost amendata, ieri, cu 2.500 lei, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pentru nerespectarea regulilor de prevenire si stingere a incendiilor. In plus, patronul, Aurel Gropeneanu, a fost sanctionat cu 6.000 lei, de Garda de Mediu Braila, pentru incendiere ilegala de miristi, iar un angajat al acestuia a fost amendat de pompieri cu 500 lei, pentru aceeasi contraventie. Aurel Gropeneanu a mai fost amendat cu 6.000 lei, de comisarii de mediu, pe 13 iulie, tot pentru incendiere de miristi pe un teren exploatat in Insula Mare.

Firma lui Culita Tarita face cel mai mult fum

Marele vinovat pentru incendiile din incinta IMB este, insa, societatea "TCE 3 Brazi" Piatra Neamt, care are in arenda grosul terenului arabil din Insula, adica peste 50.000 ha. Din cite se pare, firma lui Culita Tarita si-a facut un obicei din a incendia miristile, pentru a elibera mai ieftin cimpul de resturile vegetale rezultate in urma treierarii culturilor de paioase. Garda de Mediu a sanctionat, pina acum, de doua ori, firma "TCE 3 Brazi", odata cu 25.000 lei, , pe 7 iulie, pentru incendierea a 12 ha miriste cultura rapita, in zona fermelor Filipoiu si Marasu, si a doua oara cu 50.000 lei (500 milioane de lei vechi), pentru aprinderea unei alte miristi, tot in zona Filipoiu. De asemenea, sefii fermelor Bandoiu si Albatros, au fost sanctionati cu cite 6.000 lei, pentru ca au pus foc pe cimp intentionat.
Ieri, cind perdeaua de fum abatuta peste municipiu a atins proportii ingrijoratoare atit Garda de Mediu, cit si ISU "Dunarea" si Inspectoratul de Politie al Judetului si-au trimis reprezentanti in Insula, pentru a vedea la fata locului ce se intimpla. Prima sola care a atras atentia a fost cea a Statiunii de Cercetari, administrata de Gropeneanu. Aceasta fusese "rezolvata" in timpul noptii, asa ca pe ea se aflau doar resturi fumeginde. Oamenii legii aveau sa descopere, insa, pe tot teritoriul Insulei, nu mai putin de 20 de focare aflate in plina ardere. Nu mai exista nici un dubiu ca focul fusese provocat intentionat, pentru eliberarea solelor de resturile vegetale uscate. "Se vede clar ca flacarile vin dinspre cimp spre drum, deci nu se poate spune ca a aruncat cineva o tigara aprinsa, din neglijenta", a concluzionat colonelul Costel Chirac, seful Serviciului Prevenire Incendii, vazind cum arde o sola din ferma Prundu. De altfel, brailenii care locuiesc in blocurile de pe Calea Calarasilor sustin ca au vazut, joi noapte, cum se punea focul. "Din cite am observat, tirau cauciucuri aprinse dupa tractoare, ca sa dea foc la paiele de pe cimp. Am lucrat in agricultura si cunosc astfel de practici. Din cauza fumului, n-am putut sta cu geamurile deschise si va imaginati ce inseamna asta, pe zapuseala care este, mai ales cind ai doi copii mici in casa", ne-a spus George T., al carui apartament situat la etajul 6 al unui bloc are vedere spre Insula.

Agricultorii isi distrug cu inconstienta solul

Cel putin 550 de hectare de miriste au ars, ieri, in IMB. La fata locului a fost deplasat un singur echipaj de pompieri, care a intervenit doar acolo unde flacarile erau mai amenintatoare. "La situatia de aici, ar trebui sa venim cu toate efectivele din cadrul Inspectoratului, si tot nu am putea face fata. Sint focare peste tot, pe intinderea asta imensa a Insulei Mari si la unele nici nu se poate ajunge, fiindca se afla in mijlocul cimpului, iar drumurile sint impracticabile, mai ales acolo unde se iriga, si pamintul e imbibat cu apa. Oricum, dislocarea echipajelor aici ar lasa municipiul complet descoperit si nu ne putem asuma un astfel de risc, in conditiile temperaturilor caniculare, cind incendiile pot capata foarte rapid proportii devastatoare", ne-a mai declarat colonelul Chirac. Acesta a aplicat, ieri, trei amenzi, a cite 500 lei, unor angajati ai "TCE 3 Brazi", considerati direct responsabili de producerea incendiilor. Amenzile sint mici, fata de cele date de comisarii de mediu, insa atit le permite legea, deocamdata, pompierilor. Incepind din 15 august, si acestia vor avea, insa, la indemina, in conformitate cu un nou act normativ, amenzi de pina la 2.500 lei, pentru incendierea intentionata a miristilor.
In ce priveste Garda de Mediu Braila, ieri se studiau doua posibilitati: sa se mai aplice o sanctiune de 50.000 lei firmei "TCE 3 Brazi" sau sa faca o plingere penala impotriva acestei societati. "Vom stabili, impreuna cu juristul nostru, pentru ce forma de sanctionare vom opta", ne-a declarat comisarul sef Daniela Agache. Comisarii de mediu se pling ca, desi isi fac datoria si au aplicat, pina in prezent, numeroase amenzi pentru incendierea miristilor, atit in Insula cit si in restul judetului, cetatenii le adreseaza injurii, acuzindu-i ca nu iau masuri suficiente impotriva incendiatorilor care imbicsesc cu fum atmosfera orasului. Aceste practici se dovedesc, insa, foarte greu de stirpit, in conditiile in care agricultorii trebuie sa cheltuiasca enorm pentru eliberarea mecanica a terenului de resturile vegetale. "Pamintul e uscat si se consuma foarte multa motorina, ca sa nu mai vorbim de uzura utilajelor si de necesitatea consumarii a numeroase piese de schimb. Cind dai foc, terenul ramine curat ca-n palma si poate fi cultivat dupa o simpla discuire", ne-a explicat un agricultor brailean. In atari conditii, pentru o societate ca "TCE 3 Brazi" ar putea fi mai ieftin sa plateasca amenzile de miliarde de lei vechi date de comisarii de mediu si pompieri, decit sa investeasca in curatarea terenului prin mijloace mecanice. Incendierea poate fi, insa, o arma cu doua taisuri: pe de o parte ii scuteste pe agricultori de cheltuieli foarte mari, dar pe de alta distruge solul. "Pe linga deficitul de apa din sol, provocat de seceta prelungita, impactul termic aplicat prin fenomenul de ardere a miristilor are consecinte dezastruoase asupra microflorei si microfaunei generatoare de humus. Daca pe termen scurt agricultorii se elibereaza de anumite cheltuieli, pe termen mediu acestia nu inregistreaza decit pagube, ca urmare a scaderii potentialului productiv natural al solului", avertizeaza specialistii Garzii de Mediu.
Ieri, in ultimul moment, cind autoritatile incepusera anchetele prin Insula, sefii de ferma au trimis tractoare sa faca brazde, ca sa izoleze focarele de foc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro