Mergi la conţinutul principal

Suntem din ce în ce mai defecţi

Aici s-a ajuns, după un sfert de secol de democraţie, când ţara asta a devenit raiul fărădelegilor şi mama hoţilor şcoliţi la sânul corupţiei.
Recent, ministrul Justiţiei a confirmat că Guvernul s-a obligat printr-o strategie adoptată anul trecut pentru construcţia a două penitenciare noi de câte 1.000 de locuri fiecare şi chiar există finanţare pentru aşa ceva. Mai mult decât atât, mai există şi intenţia unui finanţator, prin fonduri norvegiene, de a face un al treilea penitenciar, care va avea nu mai puţin de 500 de locuri.
Într-o ţară în care corupţia, minciuna şi fărădelegile de tot felul s-au înrădăcinat de la vlădică la opincă, avem nevoie de cât mai multe penitenciare, nu de şcoli, orfelinate sau spitale.
Istoria literaturii române se scrie acum după gratii şi chiar istoria acestor vremuri se confundă cu biografia hoţilor sau a borfaşilor care şi-au construit imperii în timp ce noi nu suntem în stare să ne plătim facturile curente sau birurile către stat dintr-o pensie de mizerie sau din salarii derizorii.
Suntem defecţi. Din ce în ce mai defecţi. Undeva, acolo, la mansardă, câteva rotiţe au luat--o razna. Votăm puşcăriaşi ori penali, construim penitenciare de lux, în care infractorii să se bucure de toate condiţiile, în timp ce copiii ne mor în spitale infectaţi cu tot felul de bacterii şi viruşi, sau îngroaşă rândurile analfabeţilor, pentru că nişte "minţi luminate", au distrus grădiniţe, şcoli sau spitale.
Într-o ţară în care hoţii îţi fură gardul peste noapte, iar poliţiştii îi mângâie pe creştet cu o mustrare, acolo unde infractorii fac legea în jungla fărădelegilor, avem nevoie de cât mai multe puşcării, nu de şcoli sau spitale. De ce sunt bani doar pentru construirea unor noi penitenciare, iar pentru Sănătate şi Educaţie nu sunt niciodată fonduri? De ce sunt monitorizate doar condiţiile de detenţie, iar condiţiile de viaţă ale unui pensionar, de exemplu, nu sunt luate în calcul de nimeni?
În România, existã 52 de penitenciare şi centre de reeducare, iar deficitul este de 9.000 de locuri.
Anual, statul român cheltuieşte pentru întreţinerea sistemului penitenciar cam 200 de milioane de euro, iar construirea unei puşcării de 500 de locuri costă aproximativ un milion de euro.
În timp ce demolăm uzine şi fabrici, dărâmăm şcoli şi spitale, înălţăm noi penitenciare, în care să se simtă confortabil corupţii vremurilor în care trăim.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro