Pe de o parte, municipalitatea insistă în menţinerea proiectului privind realizarea celor două sensuri giratorii noi în oraş cu 600.000 lei, iar de cealaltă parte, opoziţia susţine că suma respectivă este exagerată, chiar dacă această construcţie pe care actuala putere doreşte să îşi pună amprenta va dăinui pe vecie.
Deşi ne plângem în toate părţile că Brăila este un oraş sărac, vorbele nu au niciun preţ acolo unde banii au putere şi unde cel sătul nu îl crede pe cel flămând. Ce contează că, în anul de graţie 2014 şoferii îşi rup maşinile în gropile din municipiu sau că puţinii străini care ne tranzitează oraşul se tem să nu fie mâncaţi de şerpi în buricul târgului? Pentru municipalitate-important este să se toace cât mai mulţi bani într-un timp cât mai scurt şi pe investiţii din cele mai controversate: pe parcuri amplasate fără niciun rost, la marginea oraşului, năpădite apoi de buruieni sau, mai nou, pe sensuri giratorii de şase miliarde lei vechi. Între timp, la Bazinul de înot tavanul se prăbuşeşte peste copii, după ce Liceul cu Program Sportiv din Brăila a fost o adevărată pepinieră pentru campionii mondiali, câteva străzi sunt inundate periodic cu dejecţii în urma unor lucrări făcute de mântuială la sistemul de canalizare, iar persoanele care se mai plimbă din când în când pe Bulevardul Independenţei se bucură de zilele ploiase, pentru că nu le bate soarele-n cap printre copacii tunşi chilug.
De altfel, consilierii locali nu au nicio vină că tot amână acest proiect. De câteva săptămâni bune, ei joacă "alba-neagra" şi stau; dar stau pe banii nostri, iar proiectul celor două sensuri minune a devenit mărul discordiei din Edenul politicienilor de la malul Dunării. Consilierii locali nu ştiu încă, până la această dată, cum să voteze. Deocamdată, au încetinit viteza şi au intrat într-un ocol. Fiecare este însă pe sensul său şi toţi se învârt în jurul insulei din sensul giratoriu sau al grămezii cu bani şi se întreabă cum să iasă din această intersecţie.
În ţările unde automobilele circulă pe partea dreaptă, fluxul de trafic în jurul insulei centrale este în sens contrar acelor de ceasornic. În ţările unde se circulă pe partea stângă, traficul merge în sensul acelor de ceasornic.
Noi pe ce parte mergem? De la dreapta la stânga, sau de la stânga la dreapta?
Aceasta este întrebarea de care se tot împiedică municipalitatea de atâta timp. Astăzi, 30 iunie, consilierii locali se întâlnesc din nou pentru a dezbate problema celor două sensuri giratorii din oraş. Ca de obicei, unii dintre ei se vor întreba dacă această investiţie merită şase miliarde de lei, sau se aruncă banii pe fereastră. Alţii, vor susţine sus şi tare că Brăila are nevoie de proiecte trainice şi vor prezenta poveşti frumos ambalate, prin care se toacă banii oraşului. La noi, deciziile se iau în sens giratoriu. Şi totuşi, în ce sens mergem?