Alţi 14 şefi de CJAS-uri au preferat să absenteze de la examen. Or fi ştiut ei ceva de n-au venit, pentru că altfel instituţia, care are pe mână miliardele din Sănătate, s-ar fi îngropat definitiv în derizoriu. Nu că acum ar sta mai bine la acest capitol, pentru că, până la urmă, niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să treacă de examen şi, la fel, niciunul n-a reuşit să se apropie la o distanţă rezonabilă de pragul minim de admitere, adică acele minim 70 de puncte. Stau şi mă întreb oare care au fost subiectele de examen de n-a reuşit niciunul să scoată o notă mai de Doamne-ajută? Sunt convins, totuşi, că au fost subiecte ce au avut legătură directă cu natura serviciilor oferite de instituţie dar şi cu sarcinile zilnice de serviciu, adică au fost chestiuni de care candidaţii, repet, şefi ai CJAS-urilor din ţară - iară nu de ieri de azi, majoritatea fiind pe post de ani buni - s-au lovit zilnic în activitatea lor. Şi atunci cum de au dat-o chix în grup, dar mai ales cu note atât de mici? Este posibil ca de fapt Guvernul tehnocrat să le fi arătat pisica şefilor de CJAS-uri ca semnal al unor viitoare schimbări de şefi? Posibil! Mai ales că acum au şi motiv: notele foarte mici obţinute la examen. Deocamdată, însă, mesajul Casei Naţionale de Sănătate a fost de recunoaştere a faptului că subiectele au fost mai dificile. De asemenea, CNAS a anunţat că examenul se va relua.
Ce te faci dacă rezultatele de la examenul de săptămâna trecută sunt, de fapt, adevărata măsură a profesionalismului în CNAS şi structurile din teritoriu? Pentru că dacă aşa ar sta lucrurile, ce pretenţii mai poţi avea de la această instituţie care, până la urmă, are sarcina de a veghea la cheltuirea în condiţii de legalitate şi eficienţă a contribuţiilor fiecăruia dintre noi la bugetul asigurărilor de sănătate. Cum să te mai simţi protejat, măcar cât de cât, în faţa celor care stau cu dinţii rânjiţi la banii din Sănătate? Cum să ai încredere că un director de CJAS poate să dejoace planurile mafiei din sistemul farmaceutic, de exemplu, dacă el nu poate trece de un examen de atestare pe postul de conducere pe care-l ocupă nu de ieri de azi, ci de ani buni?!
Dar de ce ne mai mirăm când nu este lună în care să nu auzim de "siluirea" banului public după bunul plac al "băieţilor deştepţi" din Sănătate sau de medici de familie plângându-se cât de greu funcţionează sistemul cardului de sănătate?