Iar din vânt vor trăi şi primăriile comunelor pe raza cărora sunt amplasate centrale eoliene, din impozite, şi cei care şi-au vândut pământul (probabil o parte din el oricum necultivat) dezvoltatorilor energetici, şi unii săteni, care au astfel un loc de muncă asigurat.
"Ne-a pus Dumnezeu mâna-n cap cu parcul ăsta eolian", recunoaşte primarul din Gemenele, fericit că va avea bani la bugetul local pentru a mai face nişte drumuri ori pentru a trage canalizare. Alţi primari nu sunt la fel de norocoşi, dar nici nu le-a trecut prin cap să alerge după vreun investitor care să facă altceva decât agricultură pe raza comunelor lor. Cum nici primarul fericit nu s-a gândit că, poate, banii obţinuţi de primărie ar putea fi investiţi tot într-o asemenea instalaţie eoliană, care să asigure electricitate gratuită măcar pentru iluminatul public în comună, dacă nu pentru toţi locuitorii.
Problema Brăilei - începând cu municipiul şi terminând cu fiecare comună în parte - este exact lipsa aceasta de iniţiativă a autorităţilor locale în a atrage investiţii private. Orice care să dea naştere unor locuri de muncă, să aducă o sumă la bugetul local, să creeze o facilitate pentru localitate şi pentru locuitorii săi. Autorităţile aşteaptă să le pice ceva din cer ori din vânt, ori nu toată lumea are norocul ăsta. Pentru o investiţie e nevoie şi de ceva iniţiativă locală, investitorul trebuie căutat, trebuie momit, trebuie stimulat. E clar că judeţul Brăila nu se poate baza doar pe agricultură - dacă nu e făcută ca la carte şi lăsată să depindă doar de starea vremii, este limpede că se alege praful de ea. În lipsa unor sisteme de irigaţii ori a unor mari investitori de profil, agricultura nu poate suplini lipsa unor investiţii din alte domenii. Nu vorbesc de parcuri industriale, dar măcar o făbricuţă cu fonduri UE, de exemplu, şi tot ar fi mană cerească pentru o localitate mică, ai cărei locuitori trăiesc din agricultura de subzistenţă şi din ajutoare sociale. Pentru că degeaba ai apă curentă şi canalizare într-un sat, dacă locuitorii nu au bani să le plătească şi vor folosi în continuare fântâna din fundul curţii.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.