Iar printre aceşti adepţi se regăseşte, indirect, chiar Victor Ponta. „Cineva" nu vrea ca România să aibă creştere economică, nu vrea ca guvernarea să aibă succes, nu vrea ca oamenii să trăiască mai bine, ci să depindem financiar de FMI şi de finanţele internaţionale etc., toate acestea sunt idei aruncate şi vânturate tot mai mult în spaţiul public, care prind la „bobor".
Lucrurile însă nu stau deloc aşa. În primul rând, trebuie să fii prea influenţabil şi să judeci prea puţin cu mintea ta ca să poţi crede asemenea manipulări. Nu, nu e nimeni împotriva dezvoltării României şi nu vrea nimeni doar să consumăm (mărfurile „lor"), şi să nu producem nimic. Logica spune că nu poţi să consumi, dacă nu ai şi un nivel de trai care să-ţi permită asta. Or tocmai asta este prima problemă: odată cu reducerea TVA la alimente am început să consumăm mai mult. Iar asta duce la creşterea importurilor şi, implicit, la creşterea deficitului comercial (importăm de sume tot mai mari raportate la valoarea exporturilor). Exact asta spun organismele internaţionale: a avea o creştere economică bazată în general pe creşterea consumului şi pe o relaxare fiscală abruptă, care să stimuleze acelaşi consum, nu înseamnă o creştere economică sănătoasă. Şi, dacă tot realizezi nişte venituri în plus la buget, bazate pe volumul crescut al consumului, nu te apuci să măreşti salariile bugetarilor pentru că este o măsură care duce, din nou, tot la creşterea consumului. Şi la creşterea importurilor. Şi nici n-o să mai ai bani ca să susţii asemenea majorări.
Cu alte cuvinte, organismele internaţionale tocmai despre asta ne atenţionează: ajungem să consumăm prea mult de la „ei" şi, în loc să folosim cu cap banii colectaţi în plus la buget, ne apucăm de crescut salariile angajaţilor de la stat, care înseamnă un minus la bugetele de sănătate şi pensii, pentru că, de fapt, contribuţiile lor la aceste fonduri sunt doar plimbate de la bugetul de stat, nebazându-se pe producţie.
Aceasta e problema FMI, a UE şi a BNR faţă de guvern: chiar dacă ai nişte bani în plus la buget, foloseşte-i ca să dezvolţi economia, nu consumul! Scade taxele, dar treptat, fii prudent, anticipează dacă îţi permiţi. Investeşte, ca stat, în infrastructură: e nevoie de 25 de ani de aşa ceva şi nu s-a făcut aproape nimic. Foloseşte banii la cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE, capitol la care suntem aproape repetenţi, construieşte cu bani de la buget autostrăzi, poduri, centuri, căi ferate. Aşa creezi locuri de muncă, aşa ai contribuţii la bugetele de sănătate şi pensii, aşa scazi şomajul, aşa creezi premisele unor noi investiţii străine, pentru care infrastructura este primul argument în luarea unei decizii privind o nouă pompare a banilor. Să vină firme, să caute oameni, să crească cererea de forţă de muncă, să crească salariile la privat. Abia după aceea majorează salariile la stat, pentru că într-adevăr o să ai cu ce.
Asta vor, pe scurt, organismele internaţionale şi le este teamă că, deşi se află pe un trend pozitiv, statul român va arunca aiurea cu banii, va cheltui din nou mai mult decât îşi permite şi decât produce, va ajunge din nou pe minus şi se va trezi din nou în situaţia în care să se împrumute, din nou, de la FMI şi UE, dar la costuri mult mai mari decât acum şi cu noi măsuri de austeritate. Vă sună cunoscut?