Principiul izolării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Principiul izolării

Pe de altă parte, o ştire micuţă a scăpat ieri în presă: Uniunea Europeană pune la cale un acord privind accelerarea repatrierii imigranţilor ale căror cereri de azil sunt respinse. Prin urmare, UE şi mai-marii săi - cu Germania în frunte - nu par că ştiu de fapt ce vor. Este clar că discursul cancelarului Germaniei conţine mai degrabă un avertisment pentru ţările estice "rebele": "aţi fost izolaţi, acum nu mai sunteţi, dar aţi putea fi din nou". Germania, prin vocea cancelarului său, a adoptat politica primirii refugiaţilor-imigranţi. România şi alte state, nu. Bun, se vor supune deciziei majorităţii, dar asta nu înseamnă că toate statele trebuie să privească lucrurile la fel ca Germania.
Dar ceea ce se fac că nu pricep liderii europeni este că există o diferenţă între refugiaţi şi imigranţi şi că majoritatea celor care au luat cu asalt UE sunt mai ales imigranţi - oameni care nu fug de un război, ci care caută condiţii mai bune de viaţă, eventual ajutoare sociale pe viaţă. Dacă UE ar fi stabilit de la bun început să aplice reguli de selecţie a refugiaţilor-imigranţi, altfel ar fi stat lucrurile acum.
În plus, supărarea Angelei Merkel este fără sens: unele ţări est-europene au votat împotriva cotelor obligatorii, dar au acceptat cotele impuse prin vot majoritar. O regulă de bun simţ, ceea ce nu se poate spune despre regula privind Spaţiul Schengen, unde o singură ţară se poate opune ani la rând aderării unui alt stat. Apropo, faptul că România şi Bulgaria sunt ţinute nejustificat pe din-afara acestui cerc "exclusivist" nu reprezintă, în viziunea Angelei Merkel, tot o izolare? Faptul că românii şi bulgarii au trebuit să aştepte 7 ani de la intrarea în UE pentru a avea drept oficial de muncă în Germania - şi în multe alte ţări - nu a fost tot un gen de izolare? E cam ipocrit să vorbeşti de izolare în contextul imigranţilor extracomunitari, în condiţiile în care românii, ca parte a „poporului" UE, au fost mai tot timpul lăsaţi la coadă.
Dar se găseşte cineva din rândul factorilor politici de la Bucureşti să-i spună asta, la fel de franc, Angelei Merkel? Mă îndoiesc. Unde este Ponta cel cu gura mare, care în 2012, când încerca demiterea cu orice preţ a preşedintelui, se răţoia obraznic la cancelarul Germaniei? Păi, este aici, într-o declaraţie făcută zilele trecute: "România a greşit atunci când a votat în Consiliul JAI, alături de Ungaria şi Slovacia, împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi". Mai e ceva de comentat?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro