Primăriţele | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primăriţele

• la ora actuală, în judeţul Brăila, trei comune sunt conduse de femei: Vădeni, Cazasu şi Romanu • dacă primăriţa din Vădeni este deja o “veterană” în domeniu, aflându-se la al cincilea mandat, cele din Cazasu şi Romanu abia de anul trecut s-au lansat în politică şi au reuşit să facă o figură mai mult decât frumoasă la alegeri • astăzi, de 1 martie, vă facem cunoştinţă cu cele trei “doamne de fier” ale politicii locale, axându-ne doar pe lucruri pozitive din activitatea acestora, aşa cum se cuvine de Mărţişor

 

Cine nu crede că moda corectitudinii politice a început să prindă curaj şi în mediul sătesc brăilean nu are decât să vadă cine conduce Primăriile din Vădeni, Cazasu şi Romanu. În aceste trei comune, localnicii au lăsat deoparte prejudecăţile cu “locul femeii e la cratiţă” şi, la votare, au pus ştampila pe numele unor doamne pe care le-au considerat capabile să facă ceva bun pentru comunităţile lor. Cine sunt cele trei primăriţe care le-au acaparat încrederea alegătorilor? Stanca Coman, de la Vădeni, este binecunoscută în mediul politic şi administrativ brăilean, pentru că deja a ajuns la al cincilea mandat. Elena Coadă, de la Cazasu, se află la primul mandat de primar, însă are destul de multă experienţă în administraţie, fiindcă în ultimii ani a avut funcţia de secretar al comunei. Doar Steluţa Ioniţă, de la Romanu, ar putea spune că nu prea a avut de-a face cu problemele administraţiei locale, deoarece până în vara anului trecut a activat în cadrul oficiului poştal din comună. Dar, vorba proverbului: omul cât trăieşte învaţă, aşa că noua primăriţă nu se lasă descurajată de lipsa de experienţă, spunând că marele său atu este puterea de muncă pe care i-o dă vârsta tânără.

E prima dată când în judeţul Brăila există trei primăriţe. “Tare mult m-am bucurat, după alegerile de astă-vară, când am aflat că o să am două colege alături la şedinţele de la Consiliul Judeţean. Mă săturasem să fiu singura femeie, printre atâţia bărbaţi primari”, ne-a spus “veterana” Stanca Coman. Aceasta a mai fost acompaniată de o colegă-primar în mandatul 2008 - 2012, când Primăria Ciocile a fost condusă de Elisabeta Coman, cu care nu avea nicio legătură de rudenie, fiind doar coincidenţă de nume! În mandatul 2012 - 2016, dna. Stanca a rămas să poarte singură stindardul primarilor-femeie din judeţul nostru, dar iată că la alegerile din vara lui 2016 sorţii izbânzii au făcut în aşa fel încât să i se alăture două colege, ceea ce a bucurat-o foarte tare, după cum singură mărturiseşte.  

 

Stanca Coman: “Ca să răzbeşti, îţi trebuie experienţă dar şi multă determinare!”

Având deja 17 de ani de când conduce destinele comunei Vădeni, PSD-ista Stanca Coman s-a convins că experienţa este cheia reuşitei în administraţie. “Trebuie să ştii cum să faci ceea ce vrei să faci. Şi plus de asta, trebuie să pui multă determinare în munca ta ca să poţi răzbi, ca femeie, în această lume a politicii condusă de bărbaţi. Marele meu pariu, când am venit la Primăria Vădeni, a fost că o să aduc conductă de gaze în comună. Când spuneam asta, în 2004 - 2005, mulţi mă luau în râs. Încă nu erau gaze în toate cartierele Brăilei, iar eu voiam să aduc aşa ceva la ţară. Câte nopţi nedormite, câtă muncă, să faci proiecte, să ţi le  aprobe Ministerul Economiei, Distrigazul... Dar acum Vădeniul are conductă de gaze, oamenii şi-au făcut băi în locuinţe, au încălzire pe centrală, confort. Deci a meritat tot efortul, iar în final asta contează. Ca primar, asta e satisfacţia: să ştii că ai făcut ceva pentru comunitate. Iar dacă faci, lumea te iubeşte şi te votează. Eu am scos 65% la alegerile de astă-vară, deci oamenii îmi acordă în continuare încrederea lor”, ne-a spus Stanca Coman.

Primăriţa din Vădeni ne-a mărturisit, totuşi, că nu s-a hotărât dacă va mai candida şi la alegerile din 2020. “Vine vârsta pensionării, iar munca de primar e dificilă, greu ieşi din probleme dacă nu ştii cum să le faci faţă”, ne-a declarat aceasta.

Pe lângă faptul că a adus reţeaua de gaze în Vădeni, primăriţa se mândreşte cu faptul că a reuşit să reabiliteze două şcoli şi patru grădiniţe, din comună şi satele aferente, Baldovineşti şi Pietroiu. De asemenea, a reuşit să asfalteze trei sferturi din străzile comunei Vădeni şi jumătate din străzile satului Baldovineşti. Mai are de terminat de asfaltat Vădeniul şi Baldovineştiul, dar şi-a propus să toarne asfalt şi pe toate străzile din Pietroiu. De asemenea, ar vrea să se rezolve mai repede şi cu implementarea unui sistem de canalizare în comună, care ar urma să fie realizat pe bani europeni.

Stanca Coman spune că familia i-a fost mereu alături, încă de la primul mandat. În 2000, când a câştigat primele alegeri, fiul său avea 18 ani. Acum, primăriţa are o nepoată de 13 ani şi un nepot de 7 ani. Din păcate, soţul său a murit în urmă cu doi ani. Avea 57 de ani şi l-a răpus o boală de inimă. “A fost greu, foarte greu să mă obişnuiesc cu gândul că nu îl mai am alături”, s-a confesat edilul din Vădeni.

Depăşind această dramă din familie, Stanca Coman continuă să semneze în fiecare zi condica de prezenţă la Primăria Vădeni, conducând destinele acestei comune prinse între două mari oraşe. “Facem în aşa fel încât să ne împăcăm bine şi cu Brăila şi cu Galaţiul. Important e să fie bine şi pentru comuna noastră, pentru oamenii de aici. Ştiţi cum e, sunt oameni şi oameni, iar fiecare înţelege o anumită problemă în felul lui. Munca cu omul e dificilă, dar dacă ştii să îl asculţi pe fiecare, e bine până la urmă”, ne-a mai spus experimentata primăriţă din Vădeni.

 

Elena Coadă: “Ca femeie, colegii primari mă respectă, când ne întâlnim la şedinţe!”

Aflată chiar mai aproape de Brăila decât Vădeniul, comuna Cazasu are, din vara anului trecut, o femeie în funcţia de primar. Percepută de multă lume ca un viitor cartier al municipiului Brăila, Cazasu este deocamdată o localitate de sine stătătoare care ridică o mulţime de probleme, la fel ca toate comunele mai mult sau mai puţin apropiate geografic de municipiul reşedinţă de judeţ. Când şi-a asumat responsabilitatea de a-i reprezenta pe cei 3.490 de locuitori înregistraţi cu acte în regulă în comuna sa, noul primar, Elena Coadă, avea destul de multă experienţă în administraţie. “Eu am candidat la Primărie din postura de fost secretar al comunei. Lumea mă cunoştea, ştia ce pot şi iată că m-a ales cu 64%. Acum trebuie să pun în practică ceea ce mi-am propus: finalizarea asfaltării tuturor străzilor din comună, amenajarea unui depozit pentru gunoiul de grajd, modernizarea reţelelor de iluminat stradal de pe şoseaua Râmnicu Sărat şi şoseaua care duce spre Romanu. Acestea sunt proiectele mari, pe care le vom implementa cu fonduri guvernamentale. În prezent, ne axăm pe reabilitarea şcolii din comună, pentru a putea obţine autorizaţia sanitară de funcţionare”, ne-a dezvăluit primarul Elena Coadă câteva dintre proiectele pe care le-ar vrea realizate cât mai repede posibil.

Despre felul cum o tratează colegii săi primari la şedinţele convocate de conducerea Consiliului Judeţean, primăriţa din Cazasu are numai cuvinte de laudă. “Întotdeauna am fost respectate, atât eu cât şi celelalte doamne primar din judeţ. Colegii se poartă foarte frumos cu noi la şedinţele de Consiliu Judeţean. Şi colegii mei din PNL au un comportament frumos, la şedinţele de partid. Din punctul acesta de vedere, nu am nimic de reproşat nimănui”, ne-a spus Elena Coadă.

Cu fostul primar din Cazasu, cel pe care l-a învins în competiţia electorală de vara trecută, are în continuare o relaţie de serviciu, pe linie administrativă, dat fiind că acesta este în prezent consilier local în comună. Cât timp a fost subordonata sa, din postura de secretar al Primăriei, Elena Coadă spune că lucrurile nu s-au derulat prea elegant. “Atmosfera de lucru nu a fost tocmai plăcută, motiv pentru care, la începutul anului trecut, m-am pensionat anticipat. Apoi m-am hotărât să particip la alegeri şi am câştigat, iar fostul primar este acum consilier local. Ne vedem fiecare de treaba lui, pentru binele comunităţii”, spune, cu diplomaţie, Elena Coadă.

Cât priveşte viaţa de familie, primăriţa din Cazasu este căsătorită, are un copil şi două nepoţele. Soţul său este în prezent pensionar, astfel că doamna primar are un sprijin în ceea ce priveşte treburile gospodăreşti, putându-se concentra mai bine pe problemele de serviciu.

 

Steluţa Ioniţă: “În campania electorală n-am venit cu promisiuni mincinoase ci le-am spus oamenilor: dacă mă votaţi, lucrăm împreună pentru binele comunei!”

Despre Steluţa Ioniţă, de la Romanu, se poate spune că este “mezina” primăriţelor din judeţul Brăila. Aceasta este mai tânără decât colegele sale, iar energia specifică vârstei compensează lipsa de experienţă din domeniul administrativ.

Steluţa Ioniţă a intrat în cursa pentru fotoliul de primar ca independent şi, cum-necum, a reuşit să îl detroneze pe predecesorul său, Dumitru Vasilache, care avea deja cinci mandate în fruntea comunei Romanu. “Nefiind pe listele niciunui partid, am putut să îmi organizez campania electorală aşa cum am considerat de cuviinţă. Strategia mea a fost să le spun oamenilor adevărul, aşa că n-am venit în faţa lor cu tot felul de promisiuni ci le-am zis din start: nu vă spun 20 de minciuni că vă fac câte în lună şi în stele ci doar îmi iau angajamentul că dacă mă votaţi primar o să lucrăm împreună pentru binele comunei. Acesta a fost mesajul meu electoral şi acum încerc să îl pun în practică. Iau lucrurile pe rând şi încerc să le rezolv, având o bună comunicare cu oamenii. De exemplu, în comuna noastră s-a instituit de câţiva ani o taxă de habitat, pentru plata activităţii de colectare a gunoiului. Nu a explicat nimeni ce e cu taxa asta şi de ce trebuie plătită la timp, iar oamenii au ignorat-o. E vorba despre o sumă mică, 2,5 lei de persoană, care poate fi achitată fără probleme, dar dacă nu o plăteşti la timp şi laşi să se acumuleze restanţe şi penalităţi, atunci lucrurile se complică. Aşa s-a întâmplat cu multe familii din sat. Au ignorat taxa, Primăria nu s-a implicat să le explice despre ce este vorba, iar acum sunt cazuri cu restanţe de ordinul a 8-9 milioane de lei vechi. Sunt sume exorbitante pentru oamenii de la ţară. Am convocat o şedinţă, am vorbit cu lumea, am explicat că trebuie să înceapă să achite, ca să nu ajungem în situaţia să punem popriri pe bunuri, iar în primele două luni ale anului 2017 am încasat 40.000 lei, cât nu s-a încasat în doi ani de zile”, ne-a explicat Steluţa Ioniţă cum vede ea importanţa comunicării în cadrul comunităţii.

Ca proiecte mari, şi-a propus să asfalteze toate străzile din Romanu în acest mandat, dar şi să tragă canalizare, atât în comună cât şi în satul arondat, Oancea. Pe lângă asta, se va axa şi pe modernizarea şcolilor, a sălilor de festivităţi şi a stadionului comunal. Iar pentru la vară intenţionează să organizeze, în premieră, un festival axat pe tradiţiile şi obiceiurile locale. Ca să aibă sprijin politic în Consiliul Local Romanu, noua primăriţă a renunţat la statutul de independent şi s-a înscris, în urmă cu câteva zile, în PSD.

Steluţa Ioniţă este căsătorită şi are un băiat în vârstă de 18 ani. Familia a sprijinit-o din primul moment când s-a hotărât să candideze. “Eu am venit în această comună în urmă cu 19 ani şi am lucrat la oficiul poştal, iar în tot timpul ăsta lumea a putut să mă cunoască, şi cu bune şi cu rele. Soţul meu a fost şeful Postului de Poliţie, dar după ce i-am zis că vreau să candidez a făcut în aşa fel încât să fie detaşat cu o lună înainte de alegeri, ca să nu existe impresia că m-ar favoriza în vreun fel. La începutul acestui an, s-a transferat la Postul de Poliţie din comuna Gemenele, tot pentru a nu exista discuţii, că el e şef de post şi eu sunt primar. Şi fiul meu mi-a fost alături, încă din primul moment, cu o atitudine pozitivă. Imediat cum i-am spus că vreau să candidez, mi-a replicat: Tu o să fii primar! Şi aşa a fost!”, ne-a povestit Steluţa Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro