Românii, România și UE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Interesul național în programul de guvernare al PSD

Românii, România și UE

• într-un interviu, europarlamentarul Mihai Tudose punctează cele mai importante angajamente ale PSD pentru perioada 2025 – 2028

 

PSD și-a prezentat programul de guvernare cu care vine în fața alegătorilor înainte de a le cere votul. Structurat pe capitole, programul extrem de amplu propune o serie de obiective interesante, cu siguranță, pentru cetățeni, care merită să fie informați cu privire la cele mai importante angajamente. Astăzi, în fața dvs, europarlamentarul Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD, fost premier al României.

 

- Care sunt cele mai importante obiective sociale asumate de PSD, pe care le vom ”simți” după 5 ani de guvernare?

- Puterea de cumpărare a românilor va ajunge la media Uniunii Europene, până la finalul anului 2029, asta în primul rând. La fel de important, câștigul salarial mediu brut va depăși 2.600 euro pe lună, până în 2029, salariul minim brut va ajunge la 1.300 euro pe lună, pensia medie va ajunge la 810 euro, iar cea minimă la 415 euro. România va fi între primele 45 de state din lume în privința dezvoltării umane și între primele 30 în privința calității vieții, asta ne propunem.

 

- Ce ne puteți promite când vine vorba despre dezvoltarea infrastructurii de transport?

- România va dispune de o rețea de peste 2.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, în 2029, și nu este doar o promisiune. Apoi, 26 de stații noi de metrou, ce vor oferi acces pentru 250.000 de locuitori, navigabilitate pe Dunăre timp de 340 de zile pe an, trenuri electrice noi dar și 2.741 de kilometri de infrastructură feroviară nouă sau modernizată.

 

- Dezvoltarea agriculturii și a industriei alimentare este de asemenea un obiectiv important. Detaliați.

- În primul rând, suprafață irigabilă totală va ajunge la 2,8 milioane hectare, până în 2029. Aș adăuga  investițiile în fermele românești, în valoare de  21 de miliarde de euro. Apoi, creșterea cu 20% a producției de alimente procesate în România, prin scheme de ajutor de stat de 1,2 miliarde euro în cadrul INVESTALIM și ROMALIMENT, program de investiții pentru 63 de ferme de creștere a porcilor și

puilor, până în 2029.

 

- Ca europarlamentar ați promovat și apărat interesele naționale ale României în politicile de coeziune ale Uniunii Europene. La acest capitol ce propune programul de guvernare al PSD?

-  În primul rând, menținerea principiului managementului partajat în politica de coeziune. Ce înseamnă asta pentru România? Potrivit acestui principiu, responsabilitatea gestionării unui program cu finanțare europeană este împărțită între Comisia Europeană și autoritățile naționale din țările UE, astfel încât 70% din programele UE să fie guvernate de acest principiu. În discuțiile preliminare publicării cadrului legislativ pentru politica de coeziune post-2027 și, ulterior, în negocierea acestuia, se va promova introducerea unor alocări specifice, similare Fondului de Coeziune actual, pentru statele membre cu infrastructură de transport și infrastructură de bază (apă și apă uzată), insuficient dezvoltate pentru a putea susține o economie competitivă.

La fel de importantă este susținerea întreprinderilor mari din industrie pentru a obține finanțări europene. Pentru ca România să poată să își susțină industria în dezvoltarea de tehnologii competitive, Guvernul PSD va susține, în negocierile preliminare pentru politica de coeziune post-2027, eligibilitatea întreprinderilor mari din politica de coeziune.

 

- Antreprenorii români se plâng de regulile mult prea complicate când vine vorba despre domeniul achizițiilor publice.

- Așa e! În acest context, avem în vedere  simplificarea regulilor de achiziții publice și profesionalizarea în domeniul achizițiilor publice. Guvernul PSD va solicita Comisiei Europene revizuirea directivelor în domeniul achizițiilor publice, pentru a asigura coerența și corelarea prevederilor sectoriale, cu obiectivul final de simplificare a procedurilor. Revizuirea directivelor trebuie să fie susținută de un pachet de măsuri legat de profesionalizarea în domeniul achizițiilor publice, prin asigurarea de expertiză adecvată.

Totodată, vom solicita prelungirea termenului de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență pentru utilizarea integrală a fondurilor alocate. Guvernul PSD va susține modificarea tuturor reglementărilor necesare pentru prelungirea termenului de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență cu cel puțin un an, respectiv până la 1 decembrie 2027.

 

- Ce obiective ar putea fi realizate cu fondurile europene absorbite în perioada 2025-2028?

 - Într-adevăr, discutăm de peste 65 de miliarde de euro. Avem mai multe ținte realizabile până în 2025, dar pe înțelesul tuturor aș enumera: 27.000 de firme sprijinite, 2.000 de cercetători sprijiniți, care vor beneficia de infrastructuri de cercetare îmbunătățite,  +1.250 MW capacități noi de energie electrică regenerabilă instalate, 3.000 km de cale ferată, construită, modernizată sau reabilitată, 3.000 km de drumuri noi sau modernizate, inclusiv autostrăzi, 7.000 de locuințe pentru grupuri vulnerabile.

 

Obiective pentru creșterea accesului la sănătate

- Finalizarea celor 3 spitale regionale, construirea a 10 noi spitale și modernizarea a 17 spitale.

- Modernizarea și dotarea a 2.600 de cabinete pentru medicii de familie.

- Construirea și dotarea a 200 de centre comunitare medicale în mediul rural și urban mic

 

Obiective pentru creșterea accesului la educație

- Reducerea abandonului școlar la sub 11%, iar pentru primele 8 clase la sub 3%.

- Reducerea analfabetismului funcțional la sub 40%.

- 90% dintre copiii cu vârsta între 3 și 6 ani vor frecventa învățământul preșcolar.

- 500.000 de elevi și 250.000 de studenți vor beneficia de diverse forme de sprijin pentru a putea urma cursurile școlare sau universitare.

- Programul Masă sănătoasă va fi generalizat pentru toți elevii.

- Peste 9.000 de școli, 75.000 de săli de clasă și 10.000 de laboratoare vor fi dotate cu resurse tehnologice noi.

- Conectarea tuturor școlilor la internet de mare viteză și realizarea unei Platforme naționale de lecții virtuale pentru toate materiile, inclusiv cu laboratoare virtuale.

- 1.220 de microbuze electrice vor asigura transportul elevilor din localitățile izolate, în special în zonele rurale.

- Construcția a 900 de creșe și grădinițe.

Publicitate electorală - Comandat de Partidul Social Democrat, filiala Brăila, executat de SC Double P Media SRL, cod mandatar financiar 11240017

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro