Invitatul de onoare al Salonului a fost doamna Livia Rusz, absolventa a Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj, ilustratoarea unui mare numar de carti pentru copii, semnate de scriitori romani si maghiari, colaboratoare a revistelor Napsugár (Raza de soare), Luminita si Arici Pogonici. Dupa stabilirea sa la Budapesta, in 1987, artista si-a continuat activitatea, reluind seria de albume personale inceputa inca din tara, unele dintre ele devenite adevarate best-sellers si traduse in germana, engleza, rusa, spaniola. Livia Rusz a reprezentat, in cadrul manifestarii de la Institutul Cultural Roman (ICR) din Budapesta, factorul de legatura intre creatia desenatorilor romani si a celor maghiari, originari din Transilvania sau din teritoriul Ungariei. Livia Rusz a fost liniuta de unire dintre “romano" si “maghiar".
Din Romania au participat: Dodo Nita, autorul volumului "Dictionarul benzii desenate din Romania", craiovenii Marian Mirescu, desenator si editor de fanzine BD (AH, BD! si Sanki) si webpromotorul Dan Marian Mirescu, desenatorii bucuresteni Alexandru Ciubotariu, care a prezentat ultimul sau album “Povestea despre EU", si Daniel Horia, autorul unui prim volum dintr-o trilogie Manga, “Soul’s Window", Adrian Barbu si Ioan Flaviu Patrunjel, de la Atelierul BD din Cluj, cu proiectul lor “Harap Alb", precum si craioveanul Cristian Loghin, venit din… Cracovia cu Joanna Karpowicz, cu desene inedite, pregatitoare pentru cel de-al doilea album pe care-l realizeaza impreuna.
Din Ungaria au fost prezenti: Ferenc Kiss, presedintele Clubului BD Ungar, precum si József Szatmári, Mihály Vass, Peter si Gábor Korcsmáros, Peter Kozma, Zoltán Domján, desenatori si reprezentanti ai unor galerii de arta budapestane, interesate de BD.
La promovarea Salonului au contribuit si o editie de 10.000 de plicuri ale Postei romane cu inscripia "Prima expozitie romano-maghiara de benzi desenate. Institutul Cultural Roman din Budapesta 27 aprilie - 20 mai 2006" incadrind un desen de Livia Rusz, si un numar special bilingv (romana si maghiara) al revistei craiovene "Argonaut", interventii in direct la postul de Radio Romania Cultural ale directorului ICR, domnul Mircea Oprita, si ale unora dintre invitatii la manifestare, si interviuri la Duna TV.
O buna impresie a facut prezentarea revistelor Argonaut, AH, BD!, Sanki, Flasneta, a albumului "Povestea despre EU" si a "Dictionarului benzii desenate din Romania".
Trupa de desenatori a cutreierat orasul si au desenat ori de cite ori se asezau sa-si traga sufletul, intr-o continua banda desenata!… Care constituie cea mai mare parte a continutului volumul 8 al fanzinului "Sanki". Despre acest eveniment si alte evenimente BD si nu numai
http://dreamworld.syndicart.net/index.php
Expozitia va fi transferata in Romania, pentru a participa la Salonul International de Banda Desenata de la Bucuresti, in toamna acestui an.
http://www.icr.ro/romana/institute.html
…si nu ultimul
O zi plina va fi si 16 mai, cind lumea venita la serata literara Ileana Malancioiu va primi "gratuit" si experienta BD.
O echipa de la Duna TV a filmat meticulos toata expozitia si a facut interviuri cu Livia Rusz, Kiss Feri si cu Mircea Oprita.