Mergi la conţinutul principal

Fără reziduuri de pesticide în fructele și legumele din piețele Brăilei

• comercianții din Brăila și micii producători de legume și fructe au fost controlați de inspectorii fitosanitari pentru a se asigura că produsele lor nu conțin reziduuri de pesticide peste limitele admise • probele prelevate în martie și aprilie au fost trimise la un laborator din București • primele rezultate arată că nu sunt depășiri ale valorilor normale, însă încă mai sunt în lucru câteva probe • verificările s-au desfășurat simultan în mai multe județe, conform Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide în legume, fructe și cereale din producția internă

 

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a demarat un amplu control în toată țara pentru verificarea nivelului de pesticide în fructele și legumele românești. Verificări au fost și la Brăila, atât în piețe cât și în supermarketuri, unde au fost prelevate în total 11 probe. Astfel, conform datelor puse la dispoziție de către Oficiul Fitosanitar Brăila, în acest județ au avut loc controale în două intervale distincte, respectiv perioada 16-22 martie, când au fost prelevate de la comercianți cinci probe de legume și fructe, precum o probă de mere, una de salată verde și o probă de ceapă verde și alte două probe, de la micii producători, pentru ceapă verde și salată verde. De asemenea, inspectorii fitosanitari au mai desfășurat un control în intervalul 15-19 aprilie, când s-au ridicat alte șase probe, după cum urmează: patru probe de la comercianți, unde s-au analizat ridichile, salata verde, pătrunjelul verde și mărarul și alte două probe, ridicate de la micii producători, unde s-a avut în vedere verificarea spanacului și a cepii verzi.

Dacă în cazul primelor probe transmise spre analiză, la București, rezultatele au fost bune, fără reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă, celelalte rezultate încă nu au fost comunicate Oficiului Fitosanitar Brăila. ”Probele au fost expediate la Laboratorul Național Fitosanitar, pentru analizarea eventualelor reziduuri de pesticide. Rezultatele pentru probele prelevate în intervalul 16-22 martie au confirmat faptul că nu au fost depășiri peste limitele maxime admise, conform legislației naționale și comunitare, pentru reziduurile de pesticide. În concluzie, considerăm că, în prezent, este redus riscul contaminării legumelor din producția internă, comercializate pe raza județului Brăila, cu reziduuri de pesticide peste limitele admise”, se arată în informarea pusă la dispoziție cotidianului ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, de către coordonatorul Oficiului Fitosanitar Brăila, Eugen Velichi.

ANF precizează că, în mod constant, prin oficiile județene desfășoară controlul oficial al reziduurilor de pesticide din producția internă, pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea animală și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor.

Conform inspectorilor fitosanitari, în acest an, până la data de 10 aprilie a.c., în cadrul programului național de control din întreaga țară au fost recepționate 444 de probe de fructe și cereale, dintre care au fost analizate 426. Totodată, aceștia mai informează că rezultatele obținute au indicat și valori mari de pesticide, peste limita admisă, la 11 probe. Astfel, din datele analizate arată că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdețuri de sezon, respectiv la mărar, spanac, ceapă verde și pătrunjel.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro