Criza a trecut, TVA a revenit parţial, iar noua lege a salarizării va pecetlui creşterea lefurilor. Grecia este dată contraexemplu, dar românii n-au uitat.
Alteori, deciziile nepopulare sunt impuse, fără vreun efect pozitiv vizibil. De exemplu, numeroasele taxe de drum inclusiv pentru locuitorii din estul abandonat al ţării. Însă taxele şi impozitele sunt supuse dezbaterii publice doar în Elveţia. În România şi în celelalte state UE doar se suportă.
Tot o decizie nepopulară a dus la judecarea în libertate a celor mai cunoscuţi şapte violatori din istoria postdecembristă. A schimbat protestul opiniei publice cursul procesului derulat până acum în Vaslui? Foarte probabil. De remarcat însă că, de această dată, n-a contestat nimeni faptul că X, Y sau însuşi Ponta a făcut presiuni asupra justiţiei. Nici măcar CSM, care s-a aplecat puţin asupra acestui caz de infailibilitate a justiţiei. Totuşi, dincolo de orice interpretare, este un semn că opinia publică dezaprobă pedepsele tot mai mici, impuse de la Bruxelles, şi grija faţă de locatarii penitenciarelor, uneori mai mare decât cea acordată pacienţilor în spitale.
Că românii nu-i au la suflet pe politicieni, de aici sau trimişi la Bruxelles, se vede clar în prezenţa redusă la vot. Ceea ce nu-i împiedică pe cei din urmă să facă legea - la propriu, dar mai ales la figurat. Atunci când populaţia a cerut prin referendum un parlament restrâns, mai eficient în ceea ce priveşte raportul activitate/costuri, aleşii au făcut pe proştii, menţinând un legislativ bicameral la fel de stufos şi de risipitor de bani publici. Şi aceasta este o decizie nepopulară, fără niciun beneficiu pentru alegători.
Hotărâri nepopulare se văd pretutindeni. De exemplu, modalitatea prin care Moscova a anexat Crimeea a indignat comunitatea internaţională, deşi ruşii din peninsulă au votat bucuroşi în favoarea „mutării" în alt stat. La fel, lipsa unei reacţii ferme a aparatului birocratic de la vârful UE a făcut ca imigraţia să devină principala îngrijorare a europenilor, o preocupare ce s-a regăsit în creşterea popularităţii partidelor de dreapta. La Bucureşti, însă, bătălia pentru ciolan e mai importantă decât luarea vreunei poziţii pe acest subiect. Este adevărat că sărăcia şi discrepanţa uriaşă dintre condiţiile de viaţă ale românilor şi cele occidentale îi determină pe imigranţii rătăciţi prin România să nu facă mulţi purici pe aici. Aşa „noroc", mai rar!