La sfârşitul acelui an însă, după ce i-a aplicat o moţiune de cenzură amantei de a lăsat-o fără vlagă, s-a întors victorios la fosta concubină şi preludiul a continuat până s-au luat cu acte-n regulă.
În 2012, cei doi parteneri au adoptat mai mulţi copii - practic toate localităţile din ţară. Una n-a scăpat de jurămintele înfocate ale celor doi. Şi acum mai răsună amar, în mintea locuitorilor şi pe afişele electorale lipite şi uitate înainte să se usuce cleiul, celebrul slogan "USL iubeşte Brăila!" sau Ianca sau Bucureştiul, Clujul etc. etc. Familia era cât ţara de mare, iar mesajul subliminal. Dar n-a fost să fie. Cum să împarţi ciorba de oase la atâtea guri flămânde? Divorţul a fost inevitabil.
În urmă le-au rămas copiii adoptaţi din cea mai curată dragoste electorală din câte există. Divorţul nu prevede însă nicio pensie alimentară pentru aceştia. Să se descurce fiecare cum poate!, pare să fi fost mesajul care contrastează puternic cu ceea ce li s-a spus în 2012. Drept urmare, unii primari din judeţ au scos artileria grea la negocieri: dai banul, ai votul. Şi, slavă Domnului!, de voturi o să tot fie nevoie anul ăsta - cumătrul Dragnea, naşul de botez al adoptaţilor din 2012, ştie cel mai bine.
Coarda se cam întinde însă, pentru că după divorţul de luna trecută urmează partajul, în unele judeţe pe faţă, în altele pe ascuns. Ciolanul rămâne greu de împărţit chiar şi după alungarea PNL din casă, aşa că, în mai multe CJ-uri, PSD a pus ochii pe altă amantă, PPDD, dar fără să-i întoarcă spatele nici celei în braţele căreia convieţuise. În Brăila, oficial, cele două partide au cam încasat-o de la domnul Stancu. Dar, comparând cu ce se întâmplă în alte judeţe, n-ar fi o surpriză să se schimbe alianţele şi aici. În comunele judeţului, PPDD şi PDL n-au primari nici pe-un sfert câţi are PNL. Astfel, cu cei şapte consilieri ai PPDD (pentru moment doar patru, trei fiind în plin proces de înlocuire), cei zece ai PSD plus unul PC şi încă două-trei rezerve de la UNPR, domnul Stancu ar deţine în continuare majoritatea în CJ şi ar putea închide uşor gurile flămânde ale primarilor liberali. Mai rămâne să-i sature cumva doar pe ale primarilor săi, social-democraţi. Până la alegerile din mai încă va mai merge să le arate acestora poze cu meniul, dar până la prezidenţiale cu siguranţă va trebui să scoată parale ca să le plătească masa şi dansul. În caz contrar, prezidenţiabilul PSD riscă să nu aibă suficientă energie pentru a trece de 50 la sută în noiembrie, cu toate eforturile supraomeneşti ale cumătrului Dragnea.
La Consiliul Local ar fi şi mai simplu. Nu sunt primari, sunt doar mici interese - eventual şi ale brăilenilor printre ele. Banii pe aici se-mpart. Presupunând că nu va mai izbucni subit vreun incendiu în chilia domnului Fudulaiche, PSD plus PC plus PPDD ar însuma 14 consilieri, adică o majoritate strânsă, dar suficientă. Este adevărat că până acum nu s-a pus problema şi, cel puţin la nivel declarativ, social-democraţii şi liberalii continuă să iubească Brăila. Totuşi, preventiv, vicele liberal ar face bine să verifice ce facturi şi poliţe mai are de plătit.
Aşa cum se prefigurează scorul la europarlamentare, cei din PSD nu se vor mai întoarce prea curând la dragostea dintâi. Însă vin prezidenţialele. Cum s-ar putea duela candidaţii PSD şi PNL în timp ce aleşii celor două tabere vor continua să iubească la unison Brăila, de exemplu? Ceva parcă nu e în regulă.