Mergi la conţinutul principal

Politica zmeului

Asta o ştie foarte bine şi premierul Victor Ponta, şi o ştie şi preşedintele interimar Crin Antonescu. Prin urmare, când au ocazia, cei doi se arată de-a dreptul zmei faţă de criticile aduse de vreun lider politic străin sau de vreo instituţie europeană. Asta numai până când trebuie să dea în scris că vor face fix ceea ce li se cere din partea UE.
Numai că acea parte impresionată şi impresionabilă din "bobor" rămâne cu prima impresie, fără să-i mai explice cineva că atitudini de genul acesta nu exprimă decât o aroganţă nejustificată şi dăunătoare. Să luăm, de exemplu, discursul lui Ponta legat de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cu "nu ea vine să voteze pe 29 iulie", "nu ne dă nouă lecţii Merkel, cea care dă doar lecţii de austeritate altora, dar nu Germaniei", "nu suntem colonia nimănui" etc. Ponta mai avea puţin şi o invita pe Angela Merkel să vină şi să-i numere ouăle.
Nu, nu-i poţi vorbi astfel celui mai puternic om politic din Europa, cu atât mai mult cu cât este vorba de o femeie. Apoi, dacă am fi fost colonia Germaniei, am fi avut măcar jumătate din nivelul de trai şi de civilizaţie - inclusiv politică - al nemţilor, ceea ce n-ar fi fost tocmai rău. Şi, cu siguranţă, n-ar mai fi fost nevoie nici de măsuri de austeritate. În plus, poate că ar trebui să nu uităm că Germania este principalul destinatar al exporturilor româneşti şi al treilea mare investitor străin în România. Ca să nu mai spun că este cel mai mare contributor la bugetul UE, ăla de la care ne luăm noi zecile de miliarde de euro nerambursabili, pe care însă nu suntem capabili să-i şi cheltuim.
Mai iese şi Crin cu declaraţii de genul "nu vrem să fim trataţi ca o ţară de mâna a şaptea", că "România nu este un cobai al UE", că se caută pretexte pentru a nu fi acceptaţi în Schengen, deşi îndeplinim toate criteriile tehnice... Nu suntem de mâna a şaptea, dar suntem cam a douăzecişişaptea din UE. Iar faptul că ai o graniţă sigură, cu toate sistemele de supraveghere funcţionale, dar în plan politic eşti la nivelul unei dictaturi post-sovietice, nu cred că-ţi poate asigura un loc în Schengen. Cum nici măcar un referendum nu-ţi poate asigura legitimitatea deplină a acţiunilor tale, dacă prin acestea încalci nişte principii elementare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro