Mergi la conţinutul principal
Birocrația aruncă în derizoriu Programul “Lapte-corn”

Pofta-n cui pentru elevi

* școlarii au primit săptămâna trecută produsele din programul “Lapte-corn-fructe” însă doar laptele și mărul, pentru că licitația pentru componenta “Corn” s-a “împotmolit” * președintele CJ, Francisk Chiriac, ne-a declarat că de vină pentru această uriașă întârziere ar fi Ministerul Educației, care a elaborat târziu normele metodologice * încă din anul școlar 2014-2015 sunt probleme în derularea programului “Lapte-corn” atât în Brăila, cât și în alte județe ale țării

 

Pe 17 ianuarie, în prima zi din semestrul al doilea, preșcolarii și elevii brăileni au primit pentru prima dată produsele din programul “Lapte-corn-fructe”, derulat de Guvernul României. Și nu doar că programul a debutat cu o întârziere de patru luni, dar copiii au primit doar laptele și mărul.

Reamintim că licitația pentru programul “Lapte-corn-fructe” a fost demarată de Consiliul Județean Brăila în luna septembrie a anului trecut. Potrivit anunțului de atunci din SEAP, licitația a fost împărțită pe trei loturi. Pentru componenta “Corn” valoarea maximă a fost de 4.660.656 lei fără TVA, pentru “Lapte și produse lactate” valoarea maximă a fost de 4.268.000 lei fără TVA, iar pentru “Fructe” (mere) de 1.968.000 lei fără TVA. Licitația prevedea încheierea unui acord cadru pe doi ani.

Contactat de redactorii “Obiectiv”, președintele CJ, Francisk Chiriac, ne-a explicat că elevii au primit abia acum produsele pentru că programul a fost din start demarat cu întârziere, Ministerul Educației elaborând târziu normele metodologice.

“Din septembrie și până acum au fost procedurile pentru achiziții. Laptele și mărul au fost atribuite, iar la corn suntem în contestații. Sperăm să finalizăm cât mai curând și să declarăm câștigătorul. Dacă nu, o vom lua de la capăt în nebunia birocratică din România. Toată întârzierea aceasta a apărut deoarece în iunie, după ce se termină anul școlar, Ministerul Educației trebuie să dea un normativ, un nomenclator cu produsele. O hârtie practic. Ei, această hârtie de fiecare dată vine undeva în septembrie. Fără norme noi nu putem să facem achiziția. Nu este vina noastră, nu noi facem regulile. Noi trebuie să jucăm după regulile lor. Noi am avut toată disponibilitatea. Eu aș fi dat drumul la licitație în ianuarie 2020 ca să am totul gata în iunie 2020. De aceea am și zis să facem acorduri cadru pe doi ani de zile. Pentru anul școlar viitor, 2022-2023, dacă semnăm toate contractele, nu o să fie probleme în livrarea la timp a produselor”, ne-a declarat Francisk Chiriac.

Așa cum a afirmat și în anii trecuți, președintele CJ susține că programul “Lapte-corn” ar trebui modificat astfel încât copiii să beneficieze într-adevăr de un supliment nutritiv zilnic.

“Acest program este o struțo-cămilă pentru că licitația o face Consiliul Județean, iar beneficiarii sunt copiii, prin școli și UAT-uri. Ar trebui să se dea la fiecare UAT posibilitatea de a se gospodări, să facă un pachet minimal de produse care pot fi mâncate de copii în pauză. Și atunci și școala și UAT-urile, împreună cu asociația de părinți, se gândesc ce să le cumpere copiilor. Poate un sandviș la prânz și era mult mai ok. E părerea mea personală. Nu comentez eu deciziile Ministerului Educației. Dar programul este făcut și cu Uniunea Europeană. O parte se decontează de UE, o parte de Guvernul României. Important e că avem două produse din trei și sper să încheiem licitația la corn cât mai curând, în luna februarie să putem să livrăm în școli. Iar la anul, dacă avem toate contractele încheiate, nu vor fi probleme în livrarea produselor”, ne-a mai precizat aceasta.

 

Cine a câștigat contractele pentru lapte și măr?

Așa cum ne-a precizat Francisk Chiriac, atât la licitația pentru componenta “Lapte”, cât și la cea pentru componenta “Fructe” (mere) s-a înscris o singură firmă. Astfel, de distribuirea laptelui în școli se ocupă firma Alpiline SRL, la fel ca în anii trecuți, contractul pe doi ani fiind atribuit pentru suma de 4.268.000 lei fără TVA (0,80 bani/bucata). Contractul pentru livrarea fructelor a fost atribuit unei asocieri de fime - “Alpiline SRL” și “Pol Fruct SRL”, valoarea fiind de 1.965.947 lei fără TVA (0,55 bani/bucata).

În Brăila, în ultimii 15 ani, firmele “Risk Com” (2004-2014) și “Alpiline” (2015-2022) au câștigat toate contractele pe programul guvernamental “Lapte-Corn”, ambele fiind afaceri ale familiei Rădulescu.

 

De ani de zile “Laptele și cornul” ajung târziu în școli

Încă din anul școlar 2014-2015, din cauza birocrației și a licitațiilor contestate,   programul guvernamental “Lapte-corn” ajunge în unitățile de învățământ mult după începerea cursurilor. Spre exemplu, în anul școlar 2014-2015, elevii au așteptat șapte luni până să primească ambele produse. Ei au primit inițial laptele, însă cornul a ajuns abia în luna aprilie 2015, când mai erau două luni până la încheierea cursurilor. În anul școlar 2015-2016, produsele au fost livrate în școli cu o lună de întârziere, iar în anul școlar 2016-2017 elevii brăileni au primit pachetul lapte-corn în formulă completă abia în cursul lunii mai 2017, cu puțin timp înainte de vacanța de vară.

Având în vedere toate aceste probleme, în 2017, Consiliul Județean Brăila a hotărât încheierea unui acord-cadru pe doi ani. Însă și atunci au fost probleme pentru că și în anul școlar 2017-2018 elevii au primit din primele zile de cursuri doar laptele și mărul, cornul fiind distribuit în școli mult mai târziu. În schimb, prin acordul acoperind doi ani, începutul anului școlar 2018-2019 a fost primul, după mulți ani, în care copiii primeau la timp toate cele trei produse. “Minunea” nu a durat mult deoarece, în anul  școlar 2019-2020, din nou, produsele au fost livrate cu întârziere, după începerea școlii. Și atunci licitația a bătut pasul pe loc din cauza birocrației.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro