Este doar o întrecere cu o miză de-a dreptul cinică pentru România: cine NU ţine mai mult cu actualul şef al statului. Pe de o parte, PSD acuză că în noul PNL se regăsesc acum oamenii preşedintelui, în timp ce "noii" liberali susţin că stânga se teme de o dreaptă unită. În ceea ce-l priveşte, preşedintele României nu-şi ascunde efuziunea faţă de cei din Mişcarea Populară, contrându-se dur totodată cu PDL-ul lui Blaga, dar şi cu eternul rival - PSD-ul din spatele lui Ponta.
Social-democraţii susţin că totul nu ar fi decât o strategie menită să-l menţină pe Traian Băsescu în prim-planul politicii după ce i se va fi încheiat mandatul prezidenţial. Cu alte cuvinte, PMP ar fi un paratrăsnet al dreptei împotriva atacurilor adversarilor lui Băsescu, o perdea de fum în spatele căreia opoziţia se poate reorganiza în linişte înaintea prezidenţialelor din noiembrie.
Teoria social-democrată a conspiraţiei mai are însă o explicaţie, cel puţin la fel de plauzibilă: PSD nu se mai bucură de majoritatea confortabilă în Parlament de pe vremea USL, iar ultimele sondaje de opinie indică un avantaj destul de fragil pentru Victor Ponta în cursa prezidenţială. Totuşi, ce se întâmplă în culisele scenei politice?
Până la alegeri mai sunt trei luni, însă candidaţii abia îşi fac intrarea în ring. Ponta tocmai a "cerut voie" membrilor PSD, adică propriilor supuşi, să candideze, în vreme ce creştin-liberalii urmează să-şi nominalizeze candidatul la începutul lunii august. Şi partidul prezidenţial are un candidat în persoana lui Cristian Diaconescu - pe care Traian Băsescu s-a grăbit să-l ia în braţe, semnând primul lista de susţinători. Însă Elena Udrea, liderul PMP, vorbeşte deja la persoana I plural: "Există riscul să avem un candidat la prezidenţiale care va fi declarat incompatibil la toamnă". Referindu-se la Klaus Iohannis, care a contestat în instanţă o decizie ANI, Udrea a amintit de cazul Mircea Diaconu, la care s-a referit vorbind tot la plural. Totuşi, succesul lui Diaconu - ales europarlamentar, în ciuda interdicţiei - ar putea fi un precedent util pentru Iohannis, în cazul în care acesta din urmă va pierde procesul cu ANI.
Scenariul social-democrat este alimentat şi de alte declaraţii, făcute chiar la vârful PDL. Liderul democrat-liberal de Alba, Mircea Hava, a spus imediat după congresul de fuziune că noua construcţie politică are nevoie de sprijinul lui Traian Băsescu şi că acesta trebuie să poată intra în ACL, adică în viitorul PNL, dacă va dori.
Revenind la disputa pe tema "cine e mai mult împotriva lui Băsescu", mai rămâne de văzut sub ce sloganuri se va desfăşura ultima fază a competiţiei. "Să trăiţi bine!" era perimat deja în 2009, dar a rămas antologic, spre deosebire de "Mergem înainte împreună!" al lui Năstase în 2004, similar celui al lui Geoană de acum cinci ani, "Învingem împreună!", care au fost date uitării. E limpede că un slogan bine ales poate înclina decisiv balanţa, singura condiţie fiind să nu semene cu al celorlalţi sau cu altele mai vechi. Dar în spatele fiecăruia se va putea distinge, mai clar sau mai vag, umbra lui Băsescu.