În dosarul în care sunt acuzaţi de şantaj atât deja condamnatul Dan Voiculescu, cât şi fiica acestuia, Camelia Voiculescu, se încearcă eliminarea eventualelor probe obţinute de DNA cu ajutorul SRI, tentativă avocăţească posibilă mulţumită deciziei Curţii Constituţionale, care a declarat ilegal sprijinul Serviciului Român de Informaţii în dosarele penale de orice fel.
Degeaba au explicat apărătorii firmei RCS- RDS că dosarul a fost în procedură de cameră preliminară şi că nu i se aplică recenta decizie a Curţii Constituţionale privind interceptările. Inutil a subliniat şi reprezentantul DNA faptul că decizia CCR nu se aplică retroactiv. Judecătorul a vrut, totuşi, să afle care probe sunt obţinute cu ajutorul SRI şi care nu. Uite-aşa, pentru că e suveran şi are dreptul să facă asta, pe fondul deciziei CCR. Iar dacă avocaţii lui Voiculescu&Comp au cerut-o, de ce nu?
Şi nu e deloc singurul caz. Mai zilele trecute, şi Sorin Oprescu a solicitat ca probele obţinute cu sprijinul SRI să fie considerate ilegale. Şi vor mai fi multe cazuri şi mulţi acuzaţi „cu greutate", care vor solicita asta instanţelor. Iar unora ar putea să li se şi aprobe cererile, asta rămânând la latitudinea judecătorilor. Penalii prind tot mai mult curaj - iar un exemplu suprem în acest sens este un oarecare viceprimar din Şelimbăr, care, deşi este cercetat într-un dosar al DNA, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, şi-a anunţat candidatura la postul de primar al localităţii, pentru că i-o cer locuitorii.
Revenind la acuzaţii care cer anularea probelor obţinute cu sprijinul SRI, nu-mi amintesc ca vreunul să se fi declarat vinovat până acum. Dimpotrivă, toţi îşi strigă nevinovăţia, toţi sunt „victime" ale sistemului, ale lucrăturilor rivalilor politici sau de afaceri, victimele lui Băsescu etc şi toţi urlă că nu există probe împotriva lor. Şi atunci, dacă toţi sunt aşa de curaţi şi de acuzaţi pe nedrept, nu poţi să nu te întrebi: de ce cer cu atâta ardoare înlăturarea unor probe din dosare?