Pe ce criterii numim directorii la stat? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pe ce criterii numim directorii la stat?

La fel se proceda şi pe vremea comunismului, la fel se va proceda şi de acum înainte, inclusiv dacă noul PNL ajunge la guvernare.
Să fim serioşi! Criteriul politic a primat dintotdeauna, iar astfel de numiri se fac şi în ţări cu o democraţie mult mai avansată decât a noastră. Nu-i nimic nou sub soare. Să ne amintim de numirea prefecţilor de la noi, care ar trebui să fie nişte ultra-funcţionari rupţi complet de viaţa politică, dar care se face de fapt pe baza unui troc politic pur şi simplu de obor.
Noi ne mai şi chinuim să mimăm în general nişte concursuri de ocupare a posturilor, pe care le câştigă de regulă cine trebuie, mai ales că în multe cazuri există doar un singur candidat. Am mai spus-o, în România ar trebui ca orice numire/ocupare a unui post de conducere într-o instituţie de stat să fie făcută pentru o perioadă determinată de 4 ani, atât cât are teoretic viaţă un guvern, astfel încât să oficializăm ceea ce oricum este evident: directorii se schimbă în general odată cu Puterea - de la vârf până la ultima direcţie descentralizată şi până la ultima grădiniţă. Poate că e normal să fie aşa, poate că nu...
Dar alta este problema în cazul şefilor de la stat. Să fie membri de partid, să fie simpatizanţi, să fie din „grupul de interese", să fie rude, să fie din rândul celor care au împărţit găleţi în campanie electorală, dar să fie şi competenţi! Nu găsesc partidele, în rândurile lor, şi nişte oameni cu adevărat profesionişti, care, dincolo de a „pune în practică politicile guvernului" (motivul cel mai des invocat schimbărilor din funcţii), să facă şi treabă cu adevărat bună? Chiar nu se găsesc la PSD/PNL/ETC câteva zeci de profesionişti care să preia funcţiile de conducere ale instituţiilor publice? Chiar sunt toţi nişte amatori? O fi chiar atât de greu să găseşti un pesedist care să fie un bun manager de spital ori de şcoală, de exemplu? Ca şi contribuabil, chiar nu m-ar interesa dacă toţi inspectorii, directorii şi directoraşii ar fi pesedişti/penelişti/pecişti/uneperişti, dacă, în acelaşi timp, ar fi şi extrem de competenţi. Chiar s-au îndepărtat profesioniştii adevăraţi cu totul de politică şi au rămas doar incapabilii şi alde coate-goale, avizi după funcţii ori averi? Pentru că dacă este aşa, atunci chiar e grav şi totul este pierdut. Sper ca PSD/PNL/ETC să demonstreze că lucrurile nu stau aşa şi că au în rândurile lor şi oameni care sunt în stare să conducă eficient o instituţie - indiferent că este vorba despre un ditamai spitalul ori inspectoratul sau despre o simplă şcoală de cartier.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro