Aproape instantaneu s-a aflat că Gheorghi Obreja, proaspăt consilier judeţean ALDE, va fi unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai CJ. Să-i fie de bine! Până una alta, cum necum, ex-prefectul înzăpezit a intrat în CJ, în comparaţie cu Dan Păun, candidatul la Primărie, care a scos la jumătate faţă de scorul ALDE în CLM, acolo unde prima pe listă a fost Daniela Rădulescu, celălalt co-preşedinte ALDE.
A doua ieşire publică a fost a Simonei Drăghincescu, preşedintele PND, care a declarat că a semnat protocol cu PSD pentru CJ, pe motiv că PNL ar fi rămas cu nişte datorii în campania electorală şi, cităm, "nu pot susţine persoane la conducerea judeţului care nu respectă cadrul legal cel puţin cu privire la cheltuielile din campania electorală", după cum a declarat Drăghincescu. Acum, pe bune, liderul PND avea o mulţime de alte motive sincere pentru care era de aşteptat să nu sprijine anumite persoane din PNL. De exemplu, putea spune că nu se aliază cu cei care nu i-au susţinut candidatura în 2012. Putea spune că nu votează cu cei care i-au făcut plângere penală pentru activitatea de la pieţe. Oricum publicul informat ştie deja că de o bună bucată de vreme, în CLM, Simona Drăghincescu a votat contra iniţiativelor PNL, indiferent cât au fost de benefice pentru comunitate. Cum ar fi proiectul cu transparenţa, a cărui aplicare a fost amânată din motive de neînţeles, după ce în campanie aceeaşi Simona milita pentru acelaşi lucru. Transparenţa Simonei însă constă în difuzarea în direct a şedinţelor de CLM şi CJ. În ceea ce mă priveşte, puţin îmi pasă cum se ceartă consilierii în cele două foruri legislative locale. Mult mai interesant pentru publicul larg sunt însă contractele încheiate de Primărie respectiv de CJ, or exact asta au cerut liberalii. În fine, iată că şi PMP-ul s-a îngrămădit să pupe mâna marelui învingător, semn că ceea ce am afirmat în nenumărate rânduri cu privire la verticalitatea liderului Viorel Botea este absolut corect. Acum a mai rămas PNL-ul dintre partide. A rămas în opoziţie! În sfârşit vom avea o opoziţie clară în CLM şi CJ! În legislatura trecută a fost o bulibăşeală totală. UNPR a intrat pe lista Alianţei pentru Viitorul Brăilei, contra PSD, după care, din toamnă, a sucit căciula, cum a dictat generalul Oprea de la Bucureşti. Acum n-a mai intrat deloc! Consilierii PPDD au prins o ciozvârtă pe imaginea lui Dan Diaconescu Direct, dar ulterior după întemniţarea liderului s-au "contopit" cu PSD via UNPR. Electoratul PPDD, anti-sistem, a fost acaparat de PND-ul Simonei Drăghincescu. Ce se va alege de consilierii acestui partid în următorii 4 ani, rămâne de văzut. Practic, şi în CLM şi în CJ, în ultimii 4 ani am avut o supă mâloasă în care "ingredientele" s-au tot amestecat până s-au stricat. Să nu uităm că, iniţial, PNL a mers braţ la braţ cu PSD ca apoi să se "spargă" marea alianţă despre care ni se vindeau poveşti că va ţine 20 de ani. Revenind, marele nou PNL, rezultat din fuziunea PNL-PDL, n-are altă alternativă decât opoziţia. Măcar rezultatul acestor alegeri arată limpede care-i stânga, care-i dreapta, care-i puterea, care-i opoziţia. 7 consilieri municipali din 27, la CLM şi 12 din 33, la CJ, asta-i averea liberalilor. Cum o vor gestiona, dacă vor rămâne uniţi sau dacă unii "vor cânta şi la alte mese" cum s-a întâmplat în toate legislaturile încă de pe vremea lui Adrian Ritzinger, om trăi şi om vedea.
În ceea ce ne priveşte, stimaţi politicieni, vă informăm că vom monitoriza cu maximă atenţie activitatea dumneavoastră în cele două consilii. Vă aduceţi aminte de "Bătălia pe proiecte"? Vă aduceţi aminte de "Consilierii lui Marian Dragomir", dar de "Consilierii lui Cătălin Boboc"? Vă aduceţi aminte ce-aţi promis, stimată doamnă Simona Drăghincescu şi pentru CLM, dar şi pentru CJ? Doamna doctor Gina Ilie sunteţi pe recepţie? Dar dumneavoastră, stimată doamnă Daniela Rădulescu? Nu vă ascundeţi după deget că a câştigat alegerile Marian Dragomir. Sigur, actualul primar are promisiunile lui. Dar şi consilierii PSD s-au angajat la câte ceva. După cum şi consilierii PNL şi-au împărţit oraşul şi-au promis marea cu sarea. Aveţi cu toţii la îndemână instrumentul iniţiativei legislative în miniparlamentele locale. Vrem şi noi să vedem că vă zbateţi, că întocmiţi un proiect de hotărâre, şi că vă prezentaţi cu el în CLM sau în CJ. Apoi o să vedem dacă majoritatea aprobă sau nu. Dacă nu primiţi votul pentru că proiectul este unul găunos, nesustenabil, aveţi o problemă. Dacă nu primiţi votul pentru că nu vrea majoritatea, atunci PSD are o problemă, aceeaşi ca pe vremea lui Gheorghe Bunea Stancu. Indiferent cum ar fi, brăilenii trebuie să ştie. Inclusiv cine a promis în campanie şi 4 ani nu mai mişcă decât mâna la vot, iar în rest trage sfori pe la diverse consilii de administraţie, contracost evident.