Pentru că ultimul raport pe Justiţie al Comisiei Europene - aşa-numitul MCV - exact asta spune: „România a continuat să obţină progrese pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite împreună cu Uniunea Europeană, dar sunt necesare eforturi suplimentare în combaterea corupţiei la toate nivelurile şi pentru asigurarea independenţei justiţiei. Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective".
Cu alte cuvinte, totul merge în direcţia corectă, mai puţin parlamentul, cu ai săi penali şi cu colegii lor la fel de penali (dar încă neprinşi) care le acordă superimunitate. Asta-i deranjează pe oficialii Comisiei Europene, asta-i deranjează şi pe membrii Guvernului României, asta-i revoltă şi pe cetăţenii obişnuiţi ai acestei ţări. Doar pe ei, pe parlamentari, nu.
Ei chiar nu-şi dau seama că, din cauza acestei superimunităţi aplicate după bunul lor plac, România este mereu trasă în jos atunci când se vorbeşte despre imaginea acestei ţări? Ba da, realizează, sunt convins, dar îi doare în dos. Este singura explicaţie logică. Până şi ministrul Justiţiei a atras atenţia că, „în chestiunea imunităţilor parlamentare, Comisia nu a putut constata un progres. Sper ca membrii Parlamentului să citească raportul astfel încât să ne putem aşeza la masă pentru a vedea ce este de făcut". Nu, nu-l vor citi, ori dacă îl vor citi, vor avea aceeaşi atitudine. Doar nu este primul raport în care sunt criticaţi. De ani şi ani de zile, raportul MCV spune acelaşi lucru în ceea ce îi priveşte. Vi se pare că s-a schimbat ceva? În cel mai bun caz, mimează că au înţeles: „Observaţiile formulate la adresa Parlamentului în raportul MCV ar trebui să reprezinte un duş rece şi este nevoie de mai multă voinţă politică pentru a răspunde cererilor Comisiei Europene", a declarat, pompos, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD). Aşa, şi? Celălalt parlamentar-şef, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, întrebat cum va vota ALDE în cazul Oprea, a evitat să dea un răspuns, menţionând că partidul va decide după ce Comisia juridică va întocmi raportul. Şi asta fix în ziua publicării raportului MCV şi în condiţiile în care însuşi Gabriel Oprea a cerut senatorilor să voteze pentru ridicarea imunităţii în cazul său (se gândeşte el la ceva: ori îi trage după el pe toţi foştii miniştri de Interne, care s-au bucurat de aceleaşi escorte ale Poliţiei, ori scapă). Ce-ar mai fi de decis în cazul ăsta, la nivelul partidului lui Tăriceanu? Ce ar mai fi de analizat? Când vom auzi de la ei - lideri de partid şi simpli parlamentari - o frază simplă şi clară, de genul „vom vota şi în acest caz, ca în oricare altul, pentru ridicarea imunităţii, cu vot la vedere, pentru a lăsa Justiţia să-şi facă treaba!"? Cât le-o fi de greu să scoată pe gură această frază? Când vor înţelege şi ei că nu sunt judecători, ci doar nişte indivizi puşi de noi acolo doar ca să voteze legi, nu să apere penali? Probabil când numărul penalilor din Parlament va fi mai mic decât cel al parlamentarilor corecţi.