Mergi la conţinutul principal

Până şi pâinea ne-aţi furat-o!

Conştienţi de aceste avantaje sau pur şi simplu furaţi de reclamă, mii de români au renunţat uşor, uşor la pâinea albă, înlocuind-o cu astfel de sortimente. 

Evident, nici comercianţii nu au stat cu mâinile în sân, au mărit producţiile şi, aşa cum îi stă bine negustorului român dornic de înavuţire indiferent de consecinţe, au ridicat considerabil preţul şi au început să umble şi la reţete. În goana după profit, ingredientele de bază, exact acelea care asigurau produsului toate aceste calităţi, au fost înlocuite cu tot felul de tâmpenii, transformând banala pâine neagră, mană cerească pentru sănătate, într-o adevărată bombă cu ceas. Da, bombă cu ceas, pentru că, dacă ne uităm pe ultimul raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) ne punem mâinile în cap. Controalele au arătat clar că unul din doi producători nu respectă regulile de preparare a pâinii negre, produsele lor fiind, de fapt, un amestec de făină albă şi caramel, praf de cacao, extract de malţ sau cenuşă de vatră, la care se adaugă din belşug aditivi şi alţi coloranţi meniţi să-i ajusteze aspectul, culoarea, gustul şi termenul de valabilitate.
Nişte criminali. Din punctul meu de vedere, aceşti brutari ar trebui excluşi definitiv din breaslă. Nu că ceilalţi ar fi toţi breji. Dar, în cazul acestui sortiment de pâine se ştie că principalii consumatori sunt copiii, bătrânii, persoanele cu diferite probleme de sănătate sau greutate. Să-ţi baţi joc de copii şi oamenii în suferinţă este inuman!
ANPC spune că de la 15 ianuarie intră în vigoare un set nou de reglementări care ar trebui să facă ordine pe piaţa pâinii, cea mai importantă prevedere fiind aceea că, de săptămâna viitoare, pâinea, precum şi alte produse de panificaţie nu mai pot conţine coloranţi, cu excepţia unuia, E 150 a-d. Se face mare tam-tam pe tema asta, că vai ce pâine sănătoasă o să avem!, pâinea neagră fiind practic vedeta în astfel de declaraţii, tocmai fiindcă ea înghite cea mai mare parte din aceste substanţe. Acum, sincer, ori îmi scapă mie ceva, ori suntem luaţi din nou de proşti! Cum se rezolvă problema cea mai mare a pâinii negre dacă E 150 a-d, adică exact caramelul, rămâne în continuare legal!? Sper să mă lămuresc exact după 15 ianuarie, dată de la care voi începe obligatoriu să citesc şi etichetele de pe pâine (dacă şi unde vor fi!) că tot nu chiorâsem suficient citindu-le pe cele de pe preparatele din carne sau lapte.
Oricum, vorbind despre pâine în general, este obligatoriu să se ia măsuri, ea fiind produsul de bază la români. 100 kg de pâine pe an - atât spun statisticile că mâncăm, în medie. Evident, unii mai mult, alţii mai puţin, de cele mai multe ori în funcţie şi de ceea ce punem pe masă, lângă ea. Ăştia suntem noi ca popor: cei mai mari mâncători de pâine din Europa, aşa cum germanii, de exemplu, sunt campioni la consumul de cartofi.
Acum, dacă pâinea asta a noastră, cum îi spunem chiar şi-n rugăciune - cea de toate zilele -, ar conţine doar apă, sare, făină şi drojdie, nu cred că ar fi un capăt de ţară, chit că o consumăm în exces. Problema este că, de la an la an, calitatea ei s-a deteriorat atât de mult, încât iată-ne ajunşi în situaţia de a fi avertizaţi să dăm dovadă de cumpătare în consum şi atenţie mărită la achiziţionare, căci de multă vreme ea nu mai reprezintă temelia alimentaţiei ci, din contră, cea mai rea otravă. O otravă formată din tot soiul de E-uri, unele extrem de periculoase pentru sănătate, reprezentând afânători, emulgatori, coloranţi, antioxidanţi, potenţiatori, stabilizatori şi cine mai ştie ce şi câţi alţi agenţi de tratare, al căror efect dăunător este multiplicat tocmai din cauza faptului că o consumăm zi de zi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro