Operaţiunea ANAF - fapte sau vorbe? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Operaţiunea ANAF - fapte sau vorbe?

Bun, să zicem că până de curând nu a existat cadru legal, de fapt nu a existat voinţă la nivel politic. Acum există cadru legal, care permite însă verificarea doar a raporturilor venituri/averi începând cu anul 2011. A mai fost nevoie de 2 ani de "pregătiri laborioase", după cum explică şeful ANAF, pentru a fi identificate persoanele care să intre în verificări amănunţite, în prima etapă. Şi aşa a rezultat un număr de 5.399 de persoane, după cum a anunţat ANAF. Un număr extrem de mic, dacă mă întrebaţi pe mine, raportat la întreaga populaţie şi la numărul de indivizi care afişează averi deşănţate, fără să fi muncit prea mult la viaţa lor - vreo 500 s-ar găsi doar în Parlament.
Dar să zicem că e şi acesta un început. Poate că Fiscul începe cu cei mai reprezentativi dintre ei şi că acţiunea de acum, care va dura între 6 luni şi un an (faptul că primele rezultate vor apărea în preajma viitoarelor alegeri este o pură întâmplare, nu-i aşa?), va fi continuată. Pentru că sunt mult prea mulţi oameni în ţara asta, care nu-şi pot justifica averile. Începând de la cei mai mărunţi interlopi şi proxeneţi şi terminând cu cei mai mari, aflaţi la vârful politicii.
Rămâne însă de văzut dacă această nouă preocupare a ANAF este doar una de imagine sau chiar se doreşte eradicarea acestui fenomen deja de masă. Poate că ar fi trebuit început chiar cu angajaţii statului, inclusiv ai Finanţelor şi mai ales ai Fiscului, care deşi trăiesc de-o viaţă din salarii de bugetari, au case şi maşini precum vedetele de la Holywood, pentru a se da un exemplu pozitiv de curăţenie în propria ogradă. Şi asta pentru că ANAF ar trebui să aibă un rol esenţial. Şi nu doar în aducerea de bani la buget - de care Guvernul are tot mai mare nevoie - ci în acela de curăţare morală a societăţii româneşti de tot ceea ce înseamnă mafia împământenită în ultimii 25 de ani în România.
ANAF ar trebui să ajungă să aibă acelaşi rol determinant precum DIICOT, SRI şi DNA. ANAF are însă o singură hibă: propria credibilitate, ştirbită mai ales de faptul că, întotdeauna, elementul politic este unul decisiv - începând de la simplele angajări în cadrul instituţiei şi până la cele mai importante funcţii de conducere. Dacă celelalte trei instituţii menţionate se bucură de o independenţă - mai mare sau mică - faţă de factorul politic, ANAF este şi va fi tributar celor aflaţi la Putere. Rezultatele acestei operaţiuni de verificare a marilor averi vor demonstra dacă Fiscul chiar poate fi un erou în lupta împotriva evaziunii sau rămâne doar un agent de imagine al celor aflaţi la guvernare. Trebuie însă să aşteptăm 6 luni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro