Mergi la conţinutul principal

Omorul din culpă şi crima

Şi, în mod clar, există o problemă în cazul accidentelor rutiere cu victime, mai ales cu morţi, în cazul şoferilor vinovaţi. Se bagă placa cu „omorul din culpă", că aşa zice legea, şi gata! Puţini sunt şoferii vinovaţi de moartea unor oameni care să ajungă şi în puşcărie. Unii nu fac nici măcar o zi de arest - acolo, de formă. Depinde de procuror, de judecător ori de banii sau notorietatea acuzatului şi, implicit, a avocatului.
Nu zic, se fac şi greşeli la volan - iar şoferii ştiu despre ce vorbesc -, se întâmplă şi nenorociri fără să existe o vină a cuiva, există situaţii de ghinion pur. Dar în cele mai multe cazuri este vorba despre iresponsabilitatea şi teribilismul celui aflat la volan (ori în căruţă, pe bicicletă ori pur şi simplu pe jos), nicidecum de o simplă culpă.
Da, ai o explozie de cauciuc pe şosea, te aruncă pe contrasens şi tamponezi o maşină ori calci un pieton - ăsta e omor din culpă. Depăşeşti aiurea în curbă, pe linie continuă, eventual într-un 4x4, şi te ciocneşti cu o maşină din sens opus şi îi omori pe toţi - asta e crimă.
Da, mergi cu 30-40 km/oră pe lângă o trecere de pietoni şi un prost îţi sare în faţă, printre maşini, fără să se asigure - ăsta e omor din culpă (culpa pietonului, chiar). Mergi cu 100 km/oră în localitate şi loveşti mortal un pieton pe trecere, pentru care cei de pe prima bandă opriseră deja - asta e crimă.
Da, mergi cu viteza legală, dar într-o curbă îţi fuge spatele maşinii şi te trezeşti pe contrasens - asta e culpă. Conduci ca nebunul cu 130 km/h pe ploaie, derapezi şi omori o familie întreagă - asta e crimă. Te aruncă o groapă de pe şosea, eviţi un alt pieton, o altă maşină, dar ajungi să omori pe cineva - asta e culpă. Te urci la volan băut, drogat, bolnav grav, fără permis, fără inspecţie tehnică la maşină şi nenoroceşti alţi oameni - aici nu există niciun fel de culpă, este crimă. Eşti, de fapt, un criminal nenorocit şi trebuie să răspunzi ca şi cum i-ai fi omorât cu o armă. Maşina ta, în definitiv, este o armă pe care trebuie să ai grijă cum o mânuieşti. Când legea şi legiuitorii vor înţelege asta şi când pedepsele pentru condusul iresponsabil vor echivala cu cele pentru o crimă cu premeditare, poate că nu se va mai muri atât de mult pe şoselele, trotuarele şi staţiile de autobuz ale patriei. Asta dincolo de faptul că nu avem drumuri cum trebuie, că nu avem autostrăzi, că...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu