O lege proastă, pentru primari şi mai proşti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O lege proastă, pentru primari şi mai proşti

În plus, candidaţii vor fi ceva mai responsabili, se vor stabili noi coaliţii în turul al doilea, se vor configura deja alianţele de „guvernare" ale mini-parlamentelor, aşa cum mai sunt denumite consiliile locale. Da, este normal ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, lucru pe care îl solicită acum cu insistenţă PNL, dar pe care îl susţine şi preşedintele Klaus Iohannis - punct care făcea parte şi din prima variantă a programului de guvernare a cabinetului (pe atunci în formare) al lui Dacian Cioloş.
Dar la fel de normal era asta şi în luna mai a anului trecut, atunci când Parlamentul a aprobat noua lege a alegerilor locale. La fel de logic era şi când PNL a susţinut şi votat în Parlament, în urmă cu 8 luni, alegerea primarilor într-un singur tur, alături de PSD şi de alianţa de guvernare de atunci. La fel de firesc era ca primarii să fie aleşi în două tururi şi când preşedintele Iohannis a promulgat legea alegerilor locale, fără a se folosi de dreptul său de a o retrimite în Parlament, chiar dacă, poate, a doua oară legea ar fi ajuns pe masa sa exact în aceeaşi formă.
Dar atunci, nici PNL, nici preşedintele n-au avut nimic de comentat. PNL a votat legea, cot la cot cu PSD, iar Iohannis a promulgat-o, dată fiind armonia desăvârşită din Parlament dintre Putere şi Opoziţie, deşi şi atunci o bună parte a opiniei publice avea o cu totul altă părere. Nu e cam penibil să vii acum şi să ceri contrariul a ceea ce singur ai votat cu nici un an în urmă?
PSD, tătucul baronilor locali, măcar şi-a păstrat viziunea, fiind şi acum împotriva alegerilor locale în două tururi, din simplul motiv că primarii deja în funcţie şi care candidează din nou vor fi avantajaţi la noile alegeri într-un tur. Şi, cum PSD are cei mai mulţi primari în ţară, n-are niciun interes să mai schimbe ceva acum. Aceleaşi erau şi calculele PNL, atunci când a votat legea, în primăvara anului trecut. De ce şi-a schimbat opţiunea acum? Cel mai probabil, ca să devină mai popular. De aceea cere atât de insistent premierului Cioloş să schimbe legea printr-o ordonanţă. Dar de ce trebuie să facă Dacian Cioloş acum ceea ce liberalii n-au făcut atunci când au avut ocazia? Este şi firesc ca premierul să nu fie de acord cu schimbarea legislaţiei prin ordonanţă, atât timp cât partidele parlamentare, care au votat legea, nu ajung rapid la un consens în această problemă. Şi este şi foarte greu să ajungă, dacă nu imposibil.
Prin urmare, dacă din vară vom avea un nou primar ales cu doar 30-40% din voturile celor prezenţi la urne şi cu numai 20% din opţiunile tuturor celor cu drept de vot (deci, fără pic de reprezentativitate şi responsabilitate!), să ştiţi cui să „mulţumiţi".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro