Interesant este că nu doar UNPR s-a arătat a fi pro-PSD, ci şi vreo doi consilieri de la PDL Brăila, deci ar trebui să existe şi de aici câteva demisii.
Cu siguranţă, însă, nimeni nu-şi va da demisia din consilii şi nu va fi nimeni care să nu poată dormi liniştit noaptea din cauză că a obţinut nişte voturi militând pentru o idee, dar în practică aplică tocmai opusul acesteia. Nu cred că-şi mai face nimeni iluzii în acest sens. Trădări de genul acesta vor exista dintotdeauna, dublate de crunte dureri în partea dorsală, legate de moralitatea acestor gesturi. Nu doar în consiliile din provincie, ci (mai ales) în Parlamentul (reprezentativ, nu?) al României.
Să ne întoarcem la suspendarea preşedintelui, decisă de Parlament, şi să o analizăm un pic la rece, în ciuda caniculei de afară. Vreo 250 de parlamentari au considerat şi au decis că Traian Băsescu merită suspendat. "USL are acum legitimitatea dată de popor, prin votul de la alegerile locale, unde a avut cu mult peste 50%... USL are majoritatea, iar preşedintele trebuie să se supună... USL exprimă voinţa populară..." - au fost, printre altele, explicaţiile date de actuala Putere demersului de schimbare a preşedinţilor celor două camere şi de suspendare din funcţie a preşedintelui.
Nimic mai mincinos! La alegerile locale din 10 iunie, românii au votat primari, şefi de CJ-uri, consilieri şi abia apoi partide. Nicidecum nu au votat parlamentari. În Parlamentul României, USL - grupul politic format din pesediştii, liberalii şi conservatorii lui Voiculescu votaţi de electorat - este acelaşi de la alegerile din 2008. Adică minoritar, cu vreo 200 de parlamentari. Ceilalţi mai bine de 50, care au dat majoritatea votului de suspendare a lui Traian Băsescu, sunt traseiştii care până acum două luni susţineau PDL, guvernul, coaliţia de guvernare, pe Boc, pe Ungureanu şi - bingo! - pe Traian Băsescu. Cu toate încălcările alea ale Constituţiei, de care este acuzat acum.
Mai exact, cine a decis că preşedintele trebuie schimbat? Cei vreo 50 care s-au perindat de la un partid de altul, oportuniştii care s-au orientat unde le-a fost lor mai bine, cei care şi-au vândut de fapt votul şi care au fost anti-PSD, anti-PNL şi anti-PC la alegerile prezidenţiale din 2009. Cei anti-Geoană, anti-Crin Antonescu şi anti-Voiculescu! Aceştia garantează majoritatea de acum a USL, aceştia sunt cei care asigură "legitimitatea" actualelor acţiuni ale Puterii, nicidecum poporul care a votat pe 10 iunie.
Ca lucrurile să fi fost corecte, legitimitatea unei suspendări a preşedintelui ar fi fost dată de votul de la alegerile generale din noiembrie. Da, atunci oamenii vor vota senatori şi deputaţi şi atunci o majoritate anti-Băsescu ar fi avut tot dreptul moral să declanşeze procedura de suspendare a acestuia. Acum suntem guvernaţi de o coaliţie parlamentară clădită pe trădare, nicidecum pe votul electoratului. Pe 29 iulie se va vedea şi dacă este reprezentativă.