Dintr-odată, sute de infractori revin pe străzi, fiind puşi în libertate graţie pedepselor mai mici din noul Cod penal. Cum spuneam, mană cerească, nu alta!
Doar că acest minunat "cadou" pentru deţinuţi nu a picat din cer. Nu e ceva ce s-a întâmplat brusc, într-o noapte, nu are nimic mistic ori divin în el, nu e vreo minune inexplicabilă. E cât se poate de pământesc. Şi de românesc, pe deasupra.
Noile coduri sunt votate de Parlamentul României încă din 2009, respectiv 2010. Deci, de acum vreo 4-5 ani, când puterea era deţinută de coaliţia condusă de PDL. Au fost şi atunci dezbateri, dar nimeni nu părea scandalizat - nici de la Putere, nici din Opoziţie, nici preşedintele. Între timp s-au schimbat şi miniştrii Justiţiei, şi şefii CSM, şi Parlamentul, şi Guvernul. De atunci a fost arhisuficient timp ca aspectele reclamate acum ca fiind greşite să fie îndreptate, ca lucrurile neclare să fie lămurite, ca aspectele controversate să fie explicate, ca erorile să fie corectate. Dar nu s-a întâmplat nimic din toate astea. Singura zbatere a Parlamentului s-a petrecut în decembrie anul trecut, când USL a încercat să aprobe "pe sub masă" superimunitatea pentru parlamentari şi o amnistiere pentru colegii lor penali, puşcăriabili sau deja condamnaţi.
Dincolo de caracterul european al prevederilor din noile coduri - aşa cum se tot spune, dincolo de modernitatea acestora, dincolo de accentul care se pune pe ideea de reeducare şi reintegrare a celor aflaţi la prima infracţiune şi la pedepsirea mai drastică a recidiviştilor, noile coduri trezesc indignare şi sunt, în primul rând, total nepopulare. Atunci când aplici pedepse mai mici pentru criminali, violatori, escroci, corupţi, evazionişti, nu ai cum să fii popular decât în rândul infractorilor. De aceea, impresia pe care o lasă noile coduri este aceea că ele nu sunt făcute în folosul populaţiei, ci doar în sprijinul infractorilor. Ele nu servesc omul cinstit. Degeaba vorbim de "spiritul european", pentru că infractorii români n-au nimic european în ei. Reducerea pedepselor nu va avea efectul scontat, ci doar acela de încurajare a infractorilor şi mai ales a celor minori, care vor fi folosiţi pe post de "săgeţi" de către interlopii cât se poate de "majori", mai ales că nici măcar nu mai fac puşcărie. Noile coduri penale, cu toată modernitatea lor europeană, vor creşte infracţionalitatea, mai ales cea juvenilă. Probabil că, peste câţiva ani, ele vor fi din nou modificate, dar răul a fost deja făcut. Este din nou vremea infractorilor - de pe stradă sau din Parlament.