În acest context, mi se pare revoltător ceea ce se întâmplă cu taxa de salubritate. În primul rând, vreau să subliniez din capul locului că eu sunt de acord cu instituirea acestei taxe. S-a mai încercat în urmă cu mulţi ani - se numea taxă de habitat pe atunci - şi-am susţinut-o şi la vremea respectivă. De ce? Pentru simplul fapt că rău-platnicii sau, mai grav, brăilenii care nu-şi declară toţi membrii familiei, pe lângă faptul că afectează situaţia financiară a societăţilor de profil, le oferă pe tavă aceloraşi firme scuza supremă cu privire la mizeria din Brăila. Păi, dacă de ani de zile, asociaţii întregi de proprietari sau brăileni de la case "uită" să plătească serviciul de salubritate, mizând pe faptul că OBLIGATORIU se ridică gunoiul, cum să avem pretenţia ca aceste firme să facă profit suficient de mare pentru a se dota modern, pentru a folosi pubele noi, pentru a strânge inclusiv haldele de gunoi ridicate tot de nesimţiţii de care vorbeam mai devreme? Nu sunt politician, nu candidez la nicio funcţie, aşa că n-am de ce să îmbrăţişez populismul ieftin. Pe de o parte, niciunde în lumea asta civilizaţia nu s-a învăţat altfel decât cu "bâta". Transformată într-o taxă, brăilenilor nesimţiţi le va fi mult mai greu să o evite. Sunt atâtea impozite de plată la primărie, încât este imposibil să nu fie prinşi la ghişeu măcar o dată pe an şi-atunci n-au decât să plătească şi penalităţi. Pe de altă parte, aspectul oraşului ţine şi de aruncatul ambalajelor pe stradă, la întâmplare, şi de cum înţelege fiecare locatar de la bloc sau de la casă să se îngrijească de curăţenia din jurul propriei locuinţe. Spre exemplu, firmele de salubritate au datoria să ridice gunoiul şi să cureţe în preajma pubelei - operaţiune pe care nu mereu o execută -, să măture străzile etc. Nu sunt însă datoare să strângă hârtiile, să tundă gazonul, să întreţină spaţiile verzi din imediata apropiere a blocurilor, de exemplu. Această sarcină le revine asociaţiilor de proprietari, care-ar putea să angajeze un om pentru un astfel de serviciu, ori dacă locatarii sunt săraci sau zgârciţi n-au decât să iasă ei şi să facă voluntar curăţenie în faţa propriului bloc, al propriei ferestre şamd. Ei bine, câţi fac lucrul ăsta, că tot vine primăvara?!
Chiar şi de-ar fi aşa un spirit civic la blocuri şi la case, pentru un oraş curat, tot nu ajunge. Am tot scris de haldele de gunoi. Ei bine, degeaba Poliţia locală face pânde şi sancţionează nesimţiţii, dacă mai departe funcţionarii îndriduiţi nu urmăresc dacă amenzile sunt plătite şi dacă nu sunt, nu urmăresc rău-platnicii ca să-i pună să presteze muncă în folosul comunităţii. Iată de unde s-ar putea obţine mâna de lucru gratis pentru a curăţa parcurile şi părculeţele, că tot vine Paştele!
Mai sus am vorbit despre curăţenia oraşului, dar apropo de verbul "a face" şi nu doar "a cere", filosofia este aplicabilă şi în cazul maidanezilor (vezi câte campanii de sterilizare GRATIS a câinilor a derulat primăria şi câţi "iubitori" au dus animale!) şi în cazul parcării ultranesimţite a maşinilor chiar sub indicatorul cu "Oprirea interzisă" etc etc. Fără implicare, fără pic de voluntariat real, fără bun simţ, fără respect pentru dreptul celuilalt la o circulaţie civilizată pe drumurile publice, avem FIX oraşul pe care-l merităm, condus FIX de oameni care şi-au dat seama că nu trebuie să-şi bată capul câtă vreme există destui sceptici care să îngroape, din faşă, orice idee generoasă. Aşa că tot găleata, galoşul, sacoşa, pufoaica, împărţite ăstora de-aruncă gunoiul la colţul străzii, fac treabă mai bună la alegeri.