Mergi la conţinutul principal

Minunea preţurilor scăzute

Pentru că guvernul vrea să cheltuiţi la fel de mult, pentru a nu rămâne bugetul cu o gaură prea mare.
Dar, totuşi, au scăzut preţurile ieri? Prin pieţe, de exemplu, nu s-a observat nicio reducere, faţă de duminică. Să zicem că producătorii care-şi vând produsele în pieţe nu au de-a face cu TVA, deşi, să fim sinceri, 90% dintre ei sunt pur şi simplu pieţari, mulţi cu firme, cu facturi şi, implicit, cu TVA.
Nici prin magazinele "clasice" nu s-a observat vreo mare schimbare. Poate pentru că a fost zi liberă şi n-a avut nimeni timp să opereze reducerile pe etichetele de la raft.
Unii mari comercianţi s-au grăbit să anunţe că vor reduce preţurile încă de săptămâna trecută, urmând să suporte ei diferenţa până pe 1 iunie. Alţii au afişat la rafturi preţurile cu noua TVA, alături de cele vechi, cu TVA de 24%, astfel încât reducerea să fie cât mai vizibilă şi evidentă. Şi toţi marii retaileri au promis că de reducerea TVA vor profita doar cumpărătorii, nu şi ei. Cât o fi de adevărat?
S-a tot spus prin presă, de multe ori cu dovezi concrete, că multe dintre produsele alimentare s-au scumpit, uşor-uşor, prin super şi hipermarketuri, de la anunţarea reducerii TVA şi până pe 31 mai, astfel încât noul preţ "mai mic" să fie cel puţin la fel de mare ca şi cel din urmă cu 2 luni. Alţi comercianţi au procedat altfel: au scumpit puţin câte puţin produsele nealimentare, astfel încât ce pierd din vânzarea alimentelor cu TVA de 9% să câştige din comercializarea celorlalte mărfuri. Comerciantul român - sau străin, dar care activeză în România - se adaptează repede condiţiilor "de piaţă".
Degeaba afişează unii şi alţii în paralel preţurile cu TVA de 24% şi pe cele cu TVA de 9%. Este doar o iluzie, nicidecum ceva ce reflectă adevărul. Este doar un truc, o scamatorie ordinară şi atât.
Când va apărea comerciantul care, la raft, va afişa preţurile tuturor produselor valabile la 1 iunie comparativ cu preţurile pe care le practica pe 7 aprilie, cu o zi înainte ca Guvernul să anunţe reducerea TVA la 9%, atunci chiar va fi vorba de o minune. Dar suntem prea mari ca să mai credem în asemenea minuni, nu-i aşa?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu