• reprezentanţii InfoCons consideră că atât timp cât consumatorul plăteşte serviciul, acesta nu trebuie obligat să achite şi un cost suplimentar
Bacşişul să fie evidenţiat separat pe bonul fiscal şi impozitat cu 10% - cam aşa sună o propunere de modificare a legislaţiei privind veniturile obţinute din bacşiş. Mişcarea de protecţie a consumatorilor şi Federaţia Asociaţiilor de Consumatori au reacţionat faţă de această modificare legislativă, afirmând că nu susţin acest demers atâta timp cât există obligativitatea ca bacşişul să fie achitat de către consumator. “Propunerea spune că veniturile din bacşiş ar trebui considerate venituri din alte surse şi impozitate la sursă prin aplicarea cotei de 10%. (...) Acest venit suplimentar poate fi evidenţiat pe bonul fiscal, dar consumatorul poate alege dacă îl achită sau nu. Atât timp cât în prezent, consumatorul plăteşte o anumită sumă pentru prestarea unui serviciu, el nu trebuie să fie obligat să plătească un cost suplimentar, prin introducerea acestui bacşiş”, se arată într-un comunicat de presă emis de InfoCons.
Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, este de opinie că fiecare dintre noi trebuie să aibă dreptul de a alege dacă oferă sau nu bacşiş. “Consumatorul are dreptul de a decide şi de a alege. Impunerea plăţii unui serviciu obligatoriu dă naştere unei stări de tensiune şi cred că fiecare dintre noi are dreptul de a alege dacă vrea sau nu să ofere bacşiş, aşa că haideţi să fim reali consumatori europeni cu atitudine”, a declalarat Mierlea.