Bing-bang! Tocmai v-au scăzut veniturile cu 2,5%, în 10 săptămâni. Cu atât s-a depreciat leul, moneda aia în care vă luaţi salariile, comparativ cu euro, moneda în care vă plătiţi ratele la bănci şi majoritatea serviciilor - telefonie, cablu, internet - şi moneda în funcţie de care se calculează preţurile celor mai multe dintre produsele pe care sunteţi nevoiţi să le cumpăraţi. Cu 2,5% v-a scăzut puterea de cumpărare în ultimele două luni şi jumătate. Şi cu 0,5% doar în ultimele două zile. Tot cu 2,5% v-au crescut şi ratele la bănci. Mai exact, la o rată de 200 de euro pe lună va trebui să achitaţi vreo 21 de lei în plus. Nu-i aveţi? Nicio problemă, ca întotdeauna, oricum nu-i pasă nimănui.
Aşadar, dacă vă gândeaţi - bugetar fiind - că luna asta veţi primi majorarea de 8%, aferentă lunii iunie, veţi încasa de fapt doar 5,5%. Asta dacă deprecierea monedei naţionale se opreşte aici. Dar nu se va opri. Dacă speraţi că veţi primi semnale serioase despre revenirea economiei, vă faceţi iluzii. Poate că v-aţi fi aşteptat ca un guvern susţinut de majoritatea parlamentară şi ca un Parlament controlat de coaliţia care guvernează să aibă timp de gândit şi elaborat strategii economice, programe de investiţii şi de atragere a investitorilor străini, care să urnească un pic economia românească.
Aţi primit, în schimb, multe plagiate, mult scandal, multe contre, multe revocări din funcţii, multe numiri în posturi, multe declaraţii belicoase şi multă aroganţă. Mai multă ca niciodată, parcă. Plus o suspendare a preşedintelui. Plus multe abuzuri, încălcări ale Constituţiei, nereguli grosolane şi acţiuni în forţă. Şi, în ritmul acesta, veţi mai primi: nişte retrogradări de rating de ţară (chestia aia tehnică şi uneori injustă, de care ţin cont însă toţi investitorii străini), nişte dobânzi mai mari la împrumuturile pe care le va face în continuare statul (şi pe care le va plăti fiecare dintre voi), un raport prost de la Bruxelles (deh, ăla de nu ne mai bagă în Schengen nici în septembrie anul acesta) şi nişte critici generale ale observatorilor, analiştilor şi guvernelor din alte ţări, din cauza cărora investitorii se sperie şi mai tare, iar leul se face şi mai mic. Başca, ne-a mai suspendat şi UE fondurile nerambursabile, din simplul motiv că, în ultimele luni, în loc să încercăm să remediem problemele semnalate, am avut cu totul alte treburi, mult mai importante, lăsând exact pe ultima zi (4 iulie) analiza situaţiei acestor fonduri.
În schimb, avem un nou Avocat al Poporului, un nou şef la Senat, un nou şef la Camera Deputaţilor, mii de noi şefi în ministere, direcţii, filiale, inspectorate, servicii, şcoli, grădiniţe etc. Iar timp de câteva săptămâni vom avea şi un nou preşedinte, interimar. Nu de alta, dar Guvernul se simţea împiedicat în actul guvernării.