Cam asta face acum Guvernul Ponta. E clar că economia creşte din inerţie, exclusiv datorită mediului privat şi a încă unui an agricol bun. Guvernarea actuală se bazează pe un populism ieftin şi pe o prezentare distorsionată a faptelor - metode care încă au succes, culmea, la milioane de votanţi -, nicidecum pe un program adevărat de guvernare care să se bazeze pe dezvoltare. Acciza suplimentară la carburanţi - plătită, de fapt, direct sau indirect, de toţi românii -, taxa pe stâlp - suportată, de asemenea, în final, tot de consumatori, sunt doar câteva dintre soluţiile „de succes" ale guvernării.
Noul proiect de Cod Fiscal, prin care autorităţile locale pot creşte anual taxele locale cu 50% şi prin care impozitele pentru maşinile cu capacitate cilindrică de cel mult 1600cmc şi pentru clădiri nerezidenţiale se majorează de câteva ori, este un nou exemplu în acest sens. Noroc că a aflat presa despre proiect, pentru că altfel Ponta nu l-ar fi retras imediat de la Finanţe. Chiar dacă încă nu s-a aprobat, este clar că intenţia de majorare a taxelor a existat.
Şi, culmea, pe cine a pus ochii guvernul? Pe posesorii de autoturisme de capacitate cilindrică redusă, care peste tot în lume sunt protejaţi în privinţa taxării excesive tocmai pentru a se încuraja achiziţionarea maşinilor cu motoare mici în detrimentul mastodonţilor de lux. Poate că politica impozitării proprietăţilor chiar ar trebui regândită, dar tocmai asta lipseşte noului proiect de Cod Fiscal şi majorităţii măsurilor Guvernului: că nu sunt deloc gândite. Pentru că, în viziunea Puterii, când majorezi taxele şi impozitele, nu trebuie să te gândeşti prea mult. Trebuie să o faci cât mai brusc, dar cât mai discret, pe ascuns, deturnând atenţia oamenilor care mai gândesc. Ceilalţi oricum cred că le este bine, doar pentru că aşa le spune Ponta la televizor.