Apariţiile sunt 1 la 1 cu moderatorul, care dacă a mai încasat şi publicitate electorală pentru emisiune, întrebările sunt de genul: nu-i aşa că....? În fine, încă din 2012, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a lansat "Bătălia pe proiecte" în încercarea de responsabilizare a candidaţilor. De această dată, fără a le-o cere cineva, prezidenţiabilii şi-au întocmit propriul proiect de ţară cu care, chipurile, să se afişeze în faţa electoratului şi a contracandidaţilor. Ziarul nostru a făcut publice săptămâna trecută trei din aceste proiecte: "Marea Unire a românilor" a lui Victor Ponta, reprezentantul stângii, "România lucrului bine făcut" a lui Klaus Iohannis, reprezentantul dreptei şi "Decalogul" Monicăi Macovei, candidat independent. În această săptămână am gândit că este firesc să le oferim posibilitatea parlamentarilor brăileni dintr-o parte sau alta a eşicherului politic să critice argumentat proiectele contracandidaţilor propriului prezidenţiabil. Am început cu PSD, cel mai mare partid din România, cu cei mai mulţi parlamentari de Brăila cărora li s-a oferit posibilitatea de a critica proiectele lui Iohannis şi al Monicăi Macovei. Ce credeţi, fraţilor?! Cu excepţia lui Cristian Rizea, care datorită deselor apariţii în talk-show-uri la televiziuni centrale probabil s-a obişnuit să se informeze, restul VARZĂ!
"Nu doresc să critic programul contracandidaţilor d-lui Victor Ponta deoarece istoria ultimelor alegeri a demonstrat că cei care au folosit campania negativă au pierdut alegerile", a declarat deputatul Marian Dragomir, un om care, de altfel, încă nu miroase a politician ci şi-a conservat, pentru moment, aerul proaspăt al unui ins care-a lucrat în sectorul privat. În cazul declaraţiei lui Dragomir, una din două: ori n-a citit niciun rând din programele lui Iohannis şi Macovei, ori nu i-a displăcut ce-a citit şi-atunci a dat-o cotită. Din păcate, "cotitura" lui loveşte fix în PSD, care la ultimele două rânduri de prezidenţiale a pierdut lamentabil, după ani de critici deşănţate la adresa lui Băsescu. Iar acum, având în vedere episodul Firea-Şova, referitor la impotenţa lui Iohannis de-a face copii, istoria pare să se repete.
"Programul politic al Monicăi Macovei nu vreau să îl comentez. Prefer să comentez programul unor candidaţi serioşi. Ce să comentez la Monica Macovei?", este parte din declaraţia deputatului Mihai Tudose. Cu alte cuvinte, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, europarlamentar ale cărui merite sunt recunoscute la nivel european este, în viziunea lui Tudose, un candidat neserios. Dar Călin Popescu Tăriceanu, candidat al unui partid care nu există, dar Dan Diaconescu, dar Corneliu Vadim Tudor, dar Ghiţă Funar ce fel de candidaţi sunt? "Ce să comentez în rest? Că va fi un preşedinte exact ca cel pe care l-am avut zece ani? Restul sunt poveşti!", este "critica" lui Tudose la adresa proiectului de ţară al lui Iohannis. Aşadar, Tudose pune semnul egal între primarul Sibiului şi Traian Băsescu. Oameni buni, chiar ne credeţi proşti? Argumentul lui Tudose este că Iohannis şi-ar propune "ca odată ajuns preşedinte să facă ţăndări din nou orice parlament, orice majoritate, să îşi impună alt prim-ministru". Întreb: unde anume în programul "România lucrului bine făcut" scrie ce-a declarat Tudose? Ba dimpotrivă, Iohannis propune "11 teme majore de dezbatere şi consens naţional", tocmai pentru că el sau staff-ul lui de campanie au realizat că nu poţi avansa un program de guvernare câtă vreme la "butoane" este în continuare PSD şi aliaţii. Aşadar, "poveştile" sunt în gura lui Tudose, nu în altă parte. Mai departe, senatorul Ion Rotaru: "Având în vedere faptul că susţin alt candidat, că nu îmi place nici de Iohannis, nici de Monica Macovei, aş putea să spun că programele lor nu mă interesează". Bravo, domnule senator! Atunci am şi eu o întrebare: Cum veţi face campanie electorală, cum veţi combate contracandidaţii domnului Victor Ponta, zicând de una că-i curvă, de alta că-i neserioasă, şi de Iohannis că-i impotent sau cum? Până şi propagandiştii comunişti ca să combată religia şi "imperialismul occidental" se informau temeinic înainte de-a intoxica populaţia. Dar nu, dumneavoastră n-aveţi nevoie de dezbateri serioase. Mai o glumiţă, mai o minciunică, mai o sacoşică şi electoratu-i gata.