Când răul se dezlănţuie, nu mai poate fi domesticit.
Am ieşit în stradă, am cerut să se facă dreptate, am gesticulat în ceaţa deznădejdii, a picat un guvern, am aprins candele pentru îngerii plecaţi într-o lume mai bună. Între timp, s-au făcut câteva arestări, s-au închis câteva cluburi, câţiva patroni şi-au turnat cenuşă în cap, hazardul sau soarta joacă barbut pe prăpastia dintre viaţă şi moarte.
Dacă nenorocirea ne poate pune piedică la orice colţ de stradă, eroarea umană, indiferenţa, lipsa de responsabilitate sau principiul "lasă că merge şi-aşa" generează catastrofe.
Degeaba încercăm să găsim ţapi ispăşitori, degeaba analizăm vorbe şi căutăm răspunsuri la întrebări cu un singur răspuns.
După tragedia din clubul COLECTIV, autorităţile au descoperit, în sfârşit, că mare parte din cluburi, discoteci, restaurante, săli de spectacole sau alte locaţii în care românii de toate vârstele au ieşit ani de zile să se distreze sau să uite pentru câteva ore de problemele care le încorsetează existenţa, reprezintă un adevărat risc.
Adevărate bombe cu ceas în spaţii amenajate la subsolul clădirilor sau în buricul târgului au început să îşi tragă obloanele brusc sau au fost închise în urma controalelor făcute în forţă, în ultima perioadă. Dar de ce abia acum? Ce au făcut până la declanşarea infernului din clubul bucureştean cei obligaţi să aplice legea? Cei care acum dau în clocot, aplică amenzi în stânga şi în dreapta sau suspendă spectacole aveau nevoie de o jertfă umană pentru a se trezi la realitate?
La Brăila, cea de a X-a ediţie a Festivalului de Folk "Chira Chiralina", care ar fi trebuit să se desfăşoare în zilele de 20 şi 21 noiembrie, la Casa Tineretului, a fost anulat, pentru că riscul e mult prea mare, după cum susţin autorităţile locale. Mai exact, instalaţia de alimentare cu apă a hidranţilor este nefuncţională de ani de zile, acoperită cu un strat gros de rugină şi este nevoie de o grămadă de bani pentru remedierea deficienţelor. Cu toate acestea, la ultimul control făcut de ISU la Casa Tineretului, în 2013, au fost depistate doar câteva deficienţe de ordin organizatoric, soldate la vremea respectivă cu avertismente, nicidecum nu a fost vorba de riscuri sau de reparaţii care să se ridice la sume impresionante. În ultimele luni, brăilenii s-au îngrămădit cu sutele în Casa Tineretului, fără să ştie că riscau să aibă soarta celor de la COLECTIV şi nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru acest lucru .
Nici la Festivalul "George Grigoriu", la festivalul de jazz sau la lansarea oficială a candidaturii Brăilei la titlul de capitală culturală europeană 2021 nu s-a gândit nimeni ce "bombă cu ceas" este această clădire şi nu s-a aplicat nicio contravenţie. Acum, într-o singură săptămână, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila a aplicat 22 de sancţiuni pentru cluburi, discoteci sau pub-uri, au fost suspendate spectacole, a fost anulat festivalul de folk. Desigur, neregulile vor fi sancţionate. Dar, de ce abia acum? De ce cădem dintr-o extremă în alta? Să înţelegem că în oraşul ăsta nu mai există nicio oază de linişte sau de siguranţă? Sau suntem noi mai catolici decât Papa?