Tocmai de aceea, cei care vor să se căpătuiască din extragerile pentru Loteria bonurilor fiscale, care pune lunar la bătaie un milion de lei, aleargă de dimineaţa până seara, pentru a face rost de cât mai multe bilete câştigătoare. La prima extragere organizată de către Ministerul Finanţelor şi ANAF în a doua zi de Paşte şi transmisă în direct la studioul TV al Loteriei Române, valoarea bonurilor fiscale câştigătoare a fost de 6 lei, reprezentând ziua de 7 februarie. Pentru mulţi, aceasta a fost sau este o zi norocoasă, iar numărul câştigătorilor creşte considerabil de la o zi la alta, diminuându-se astfel simţitor câştigul fiecărui participant până la data de 13 mai inclusiv, dată până la care pot fi revendicate premiile. Între timp, românii au pornit într-o adevărată cursă de "îmbogăţire", scormonind prin toate cotloanele în căutarea unui bon câştigător. Au uitat parcă de problemele care îi măcinau, nu îi mai interesează nici arestările pe bandă rulantă, nici ştirile despre politicienii corupţi sau problemele grave cu care se confruntă sistemul de sănătate, nu îi mai interesează nici mizeria din spitale sau lipsa de medicamente....
Această "fata morgana" conturată de Loteria bonurilor fiscale a reuşit să pună stăpânire pe viaţa cenuşie a românilor însetaţi de câştiguri facile prin care speră să iasă din sărăcia în care se zbat de ani buni. Bătrâni şi bolnavi, românii încă mai cred în miracole. Cu mâinile tremurânde, aşteaptă bonul fiscal şi îl împăturesc cu grijă, cu speranţa că, din puţinul cumpărat de ei, se poate ivi un câştig. Am văzut bătrâni sprijiniţi de tejghele sau privind cu jind dintr-un colţ al magazinului, aşteaptând să treacă un cumpărător grăbit, care a uitat să ia bonul de casă sau care pur şi simplu doar l-a lăsat să cadă, iar ei l-au ridicat, cu mâinile tremurânde şi l-au strecurat în sacoşa în care aveau doar o pâine.... Există persoane care cutreieră oraşul în lung şi în lat sau scotocesc prin gunoaie, doar pentru a face rost de cât mai multe bonuri fiscale în fiecare zi. Ajunşi acasă, cu buzunarele doldora de hârtii, le sortează în funcţie de dată şi de valoare. Şi-au deschis un adevărat sanctuar în care îşi păstrează cu sfinţenie bonurile pentru următoarea extragere a loteriei fiscale. Cu certitudine, loteria i-a mobilizat pe mulţi români, iar vânătoarea de bonuri fiscale este perfect legală. În curând, reţelele de socializare vor fi pline cu anunţuri prin care cei interesaţi vor cumpăra sau vor vinde bonuri câştigătoare. Dar care va fi valoarea reală a câştigului respectiv?
Din milionul pus la bătaie în fiecare lună, în primele două zile de la prima extragere erau deja aproape 5000 de români norocoşi, printre care şi aproape 100 de brăileni. Banii se vor împărţi în mod egal între câştigători şi, cu cât numărul de câştigători validaţi este mai mare, cu atât valoarea premiului scade. Dincolo de statistici şi de premii, Loteria bonurilor se doreşte a fi o modalitate prin care comercianţii sunt nevoiţi să elibereze bonuri fiscale, iar cumpărătorii să le poată solicita şi păstra. Goana după bonuri a devenit un sport naţional. În Loteria bonurilor fiscale, statul se face că se luptă cu evaziunea, iar românii îşi fac iluzii şi câştigă experienţă. Câţiva dintre ei, pot câştiga chiar şi câţiva bănuţi, la extragerile lunare, dar se va pune capăt evaziunii fiscale printr-o simplă Loterie a bonurilor?