Clar, birocraţia de început de taxă (completarea declaraţiei de impunere şi depunerea ei) cu tot cu înghesuiala de la ghişee reprezintă cel mai mare dezavantaj pe care-l văd până acum. Am asistat la zeci de scene, trase la indigo, în faţa clădirilor care adăpostesc ghişeele şi registraturile biroului de taxe şi impozite ale primăriei: "Dragă este o aglomeraţie aici ceva de speriat!" se dădea telefonic raportul situaţiei de fapt soţului sau soţiei. "Am crezut că rezolv rapid cu depunerea declaraţiei însă... Nu-mi permit să pierd atâta timp. Eu zic să revin zilele următoare, poate se mai potoleşte. Dacă nu, asta e! Să vină la noi la uşă să ne caute de la primărie să plătim taxa!", după care făceau cale-ntoarsă şi-şi vedeau oamenii de treburi.
Într-un final, consilierii municipali au sesizat ridicolul şi gravitatea situaţiei, drept pentru care au catadixit să dea o prelungire. Măsura este binevenită, însă răul a fost făcut: percepţia contribuabilului este deja formată, şi anume O CORVOADĂ ÎN PLUS.
Dar mai sunt şi alte dezavantaje. Aş lua ca exemplu brambureala în ce priveşte componentele serviciului pe care operatorii de salubritate vor fi obligaţi să le presteze. Să fiu mai explicit, asociaţiile de proprietari sunt presate zilele acestea de către operatori să plătească în continuare chirie pentru pubelele de gunoi, ceea ce în esenţă este o inepţie, deoarece logica bunului simţ spune că în taxa locală nou instituită este cuprinsă şi asigurarea pubelelor. Municipalitatea spune că a transmis deja operatorilor mesajul foarte clar în această privinţă: chiria este decontată din taxa pe care o plătim fiecare dintre noi. Vom vedea dacă mesajul va fi recepţionat.
Un alt dezavantaj ar fi acela că brăileanul care nu este obişnuit cu plata prin Internet este pus să meargă lunar, trimestrial, semestrial la un ghişeu să plătească taxa, pe când, până acum, operatorul îi trimitea la uşă un casier ca să plătească, sau, dacă locuia la bloc, cobora/urca un etaj s-o achite la asociaţiile de proprietari. Era mai confortabil aşa.
Trebuie să recunosc însă, există şi avantaje: unul ar fi acela că s-a schimbat regimul juridic al plăţii serviciului de salubritate. Dacă până acum era definit de o relaţie contractuală privată, în prezent are regim de taxă locală, care înseamnă o cu totul altă ligă, Liga Fiscală. Neînregistrarea drept contribuabil eligibil la plată devine automat contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Mai departe, neachitarea taxei atrage după sine penalităţi de întârziere. Perceptorii primăriei îi vor lua la întrebări pe cei care s-au dat "loviţi" refuzând în trecut să încheie contracte cu operatorii. Acum e taxă locală, toţi trebuie să o plătească!
În al doilea rând, fiind vorba de banii publici, raportul de forţe se schimbă, iar autoritatea locală nu mai este un simplu arbitru în "meciurile" dintre operatori şi brăileni, devine cel cu putere de decizie şi control. Operatorul are siguranţa încasării la termene a serviciului, dar trebuie să dea socoteală pentru calitatea şi promptitudinea serviciului prestat. Poate aşa vor dispărea haldele ilegale de gunoi, se va face şi curăţenie în jurul pubelelor, autospecialele de salubritate vor ridica la timp gunoiul etc, etc. Poate, uşor, uşor, va căpăta şi oraşul acesta o altă faţă, cea a civilizaţiei, curăţeniei şi bunului simţ.