Ce nu-i face pe liberali să lase din mâini puterea la nivel local? Cele două posturi de vice din Consiliul Judeţean şi din Consiliul Local, plus nişte funcţii de conducere pe ici, pe colo.
Pe de o parte, este de înţeles că e bine să ai nişte pârghii, nişte posturi-cheie în administraţie, care să te ajute să-ţi pui în practică iniţiativele locale, având astfel şanse de reuşită mult mai mari decât dacă ai fi total în opoziţie, fără nicio funcţie-cheie. Plus că, dacă PSD nu-i debarcă pe liberali, de ce ar pleca ei singuri, aşa cum le cer liderii PDL? - pun problema şefii PNL.
Pe de altă parte, PDL Brăila, prin vocea preşedintelui Alexandru Nazare, le-a cerut imperios liberalilor să abandoneze posturile deţinute în administraţie, înainte de orice discuţie legată de viitoarea alianţă de dreapta. Un punct de vedere în forţă, pe care liberalii nu-l acceptă, ei aşteptându-se ca, dacă tot se vrea un dialog, PDL, PNL şi cine s-o mai găsi să încerce formarea chiar a unei majorităţi împotriva PSD, deci o preluare a puterii locale, nicidecum o abandonare a acesteia.
Două poziţii total opuse, ambele de înţeles în felul lor şi ambele în rândul a ceea ce ar trebui să fie de fapt marea forţă politică anti-PSD.
Este greu de ieşit din această dilemă şi e clar că, la un moment dat, una din părţi va ceda. Ba chiar s-ar putea să fie nevoie de intervenţia Centrului, care să tranşeze problema într-un fel sau altul. Este totuşi o situaţie ciudată să fii în opoziţie la nivel central, dar parţial la putere în plan local. Explică-i asta "neamţului" Iohannis, să vedem dacă înţelege!
Pe de altă parte, pare inexplicabil cum se face că o iniţiativă a PSD extrem de controversată şi nesusţinută de cetăţeni, cum este cea privind construirea a două sensuri giratorii cu 5,7 miliarde de lei vechi, a fost votată, la grămadă, şi de consilierii puterii, dar şi ai opoziţiei, înregistrându-se un singur vot împotrivă! Doar un singur vot contra (abţinerile şi absenţele nu se pun, pentru că denotă lipsă de responsabilitate sau de curaj)! Şi asta în contextul în care este clar că, din banii pentru două giratorii de lux, care pot fi înlocuite - aşa cum s-a şi demonstrat - cu câteva balize reflectorizante, se pot face mult mai multe lucruri bune pentru brăileni.
Totuşi, liberalii şi democrat-liberalii brăileni trebuie să găsească rapid o soluţie. Pentru ei, sensul giratoriu politic în care au intrat are acum o singură ieşire: prima la dreapta, împreună. Altfel, se vor întoarce înapoi sau pur şi simplu vor rătăci drumul.