În ultimii ani, niciun guvern nu a putut face asta decât cu preţul împovărării fiscale, respectiv prin creşteri de taxe şi impozite sau prin înfiinţarea unora noi.
Aşa se face, de exemplu, că românii vor fi obligaţi să plătească mai scump pentru aşa-numita energie bio, dar în acelaşi timp Guvernul a deschis larg porţile controversatei exploatări a gazelor de şist. Aşadar, care este politica USL? În mod cert, nu una în favoarea propriului popor, ci una care pleacă de la un binecunoscut slogan des auzit în agitaţii ani 90: "Nu ne vindem ţara". Astăzi putem spune că n-a vândut-o nimeni, toţi s-au înghesuit să o dea pe gratis.
Va fi interesant de văzut ce stratagemă vor folosi politicienii pentru a stârni puţinul interes pe care-l manifestă oamenii faţă de alegeri. Primul tur va fi un fel de înviorare. Alegerile europarlamentare, programate pentru luna mai, au o slabă audienţă în toată Europa, iar românii dau semne că vor să stabilească un record în ceea ce priveşte absenteismul. Prezidenţialele reprezintă piatra de încercare a USL. Componentele sale, PSD şi PNL, vor merge pe cont propriu în alegerile europene, dar la prezidenţiale se aşteaptă surprize de ambele părţi. Actorii politici sunt deja în febra pregătirilor.
Dar cu ce se vor alege românii? Privind la insipida clasă politică, răspunsul vine imediat: cu nimic. Este varianta optimistă, pentru că ne putem trezi cu o pagubă, aşa cum s-a întâmplat în vara lui 2012, la a doua tentativă nereuşită şi nepedepsită de suspendare a lui Traian Băsescu de la Preşedinţie.
Bine măcar că au dispărut restricţiile discriminatorii pentru români impuse pe piaţa europeană a muncii. În felul ăsta, nemulţumiţii care au mai sperat până acum în ţara lor vor putea pleca oriunde pe vechiul continent. E, totuşi, un progres important faţă de epoca Adrian Năstase, când, vă amintiţi?, "dacă îl votaţi pe Bombo/ O să emigraţi în Congo!"