* studiul a vizat 14 produse de acest tip ce se găsesc pe rafturile magazinelor de la noi din țară * au fost identificate astfel produse care aveau chiar și 7 aditivi alimentari în compoziție, inclusiv carminul - E 120 care dă culoarea roșie pastei din carne
Asociația Națională de Protecția Consumatorilor - InfoCons a dat recent publicității un nou studiu realizat asupra a 14 produse din carne procesată de tip mici produse sau distribuite de "Auchan România" SA, "Cristim 2 Prodcom" SRL, "Integra" SRL, "Mega Image" SRL, "Doly-Com Distributie" SRL, "Smithfield Prod" SRL, "Salbac" SA, "Aldis" SRL, "Carrefour România" SA, "Diana" SRL și "Selgros cash & carry".
Una dintre concluziile trase este că, în ceea ce privește numărul de aditivi alimentari, acesta variază între 1 și 7 E-uri.
Produsele cu cel mai mic număr de aditivi identificate au fost:
- Aldis Mici Pentru Gratar Speciali 900g, un singur aditiv - E500 bicarbonat de sodiu;
- Carrefour Mici 8 buc., un singur aditiv - E500 bicarbonat de sodiu;
- Cris-Tim Mici Extra 900g, un singur aditiv - E500 bicarbonat de sodiu;
- Integra Mici Bucur 900g, un singur aditiv - E500 bicarbonat de sodiu;
- Selgros Mici KG, un singur aditiv - E500 bicarbonat de sodiu;
- Smitfield Mici Domnești porc-vită 0.9kg, un singur aditiv - E500 bicarbonat de sodiu.
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de aditivi alimentari au fost:
- Agricola Mici Gustoși cu un conținut de 7 aditivi E300, E500, E262i, E331, E450, E452, E120 (acid ascorbic, bicarbonat de sodiu, acetat de sodiu, acetat de sodiu, difosfați, polifosfați, carmin);
- Doly Mici vită-oaie 1kg cu un conținut de 6 aditivi E500, E262, E331, E120, E160c, E316 (bicarbonat de sodiu, acetat de sodiu, acetat de sodiu, carmin, extract de paprika, izoascorbat de sodiu).
"Cumpărăm mici gata preparați? Cumpărăm micii proaspeți ca să îi gătim acasă? Sau cumpărăm carne și toate ingredientele de care avem nevoie și ne preparăm singuri micii în cazul în care chiar avem poftă? La toate aceste întrebări am încercat să găsim un răspuns și cred că fiecare va înțelege și va ști să aleagă în cunoștință de cauză, urmărind testele comparative InfoCons", spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
InfoCons este o asociație pentru protecția consumatorilor - unica organizație din România cu drepturi depline în “Consumers International” -, organizație de tip ONG, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.