Mergi la conţinutul principal

Icari, într-o ţară lipsită de perspectivă

Zeci de români debusolaţi sau ajunşi la capătul puterilor îngroaşă numărul sinuciderilor trase parcă la indigo, iar specialiştii care apar pe toate posturile de televiziune consideră că vor mai fi şi alte tragedii, pentru că pacienţii români nu pot beneficia gratuit de consiliere psihologică sau, nu în ultimul rând, datorită mediatizării tentativelor de suicid.
De ce aleg românii să încheie toate socotelile cu viaţa zdrobindu-şi creierii pe caldarâm?
Din cauza datoriilor, a unei situaţii financiare fără ieşire, din cauza bolilor care îi macină sau sub imboldul unei puternice dezamăgiri din partea celor apropiaţi. Sau, după cum ar spune alţii, de ...fraieri sau de laşi. Sunt oameni care aleg să-şi pună capăt zilelor pentru că nu mai pot lupta cu problemele pe care trebuie să le escaladeze în fiecare zi şi cu indiferenţa societăţii sau a celor din jur...Se spune că sinuciderea poate fi asociată, în general, cu depresia, cu anxietatea, dar, în acelaşi timp, se apreciază că, în următorii cinci ani, diagnosticul de depresie va ajunge al doilea din lume, după bolile cardiovasculare.
Cert este însă că sinuciderea este singura moarte care poate fi prevenită. Dar cine să o prevină? Cine mai poate vedea tristeţea din ochii altora şi suferinţa celor de lângă noi? Într-o ţară în care economia este în comă profundă de un sfert de secol, iar politicienii îngroapă visele românilor încă din faşă, într-o Românie în care bătrânii mor singuri în case, iar copiii au zâmbetul şters de suferinţa unor vremuri ce le mistuie copilăria, ce mai contează un zbor eşuat? Ce mai contează o viaţă frântă în întuneric, când milioane de români se zbat în mocirla vremurilor pe care le trăim? Zilele astea, unii s-au bucurat de Rusalii, de Ziua Copilului sau au avut alte motive de sărbătoare. Eu am urmărit valul de sinucideri pe toate posturile de televiziune şi indicaţiile invitaţilor din platou, care spuneau că jurnaliştii nu ar trebui să insiste asupra modalităţii prin care diferite persoane se sinucid, pentru a evita să apară cazuri similare. Altfel spus, de ce să mediatizăm epidemia de sinucideri, dacă putem ascunde mizeria sub preş? Câţi dintre noi înţeleg acest fenomen şi faptul că mulţi dintre cei care îşi exprimă dorinţa de a se sinucide caută, de fapt, ajutorul celor din jur? Şi, pentru că, în multe cazuri, se izbesc de indiferenţa celorlalţi, pendulează între curaj şi laşitate, încearcă să iasă din labirint şi aleg să devină Icari. Într-o ţară lipsită de perspectivă, sinucigaşii lansează semnale clare, dar cei din jur nu au urechi să audă adevăratul mesaj. În ritmul ăsta, în câţiva ani vom ajunge un popor de îngeri... Şi nimeni nu va fi acuzat de genocid...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu