• noua sală de sport a fost inaugurată, vineri, imediat după deschiderea oficială a Zilelor Oraşului Ianca, în prezenţa mai multor oficialităţi locale, dar şi cadre didactice • construcţia face parte din campusul şcolar care urmează să fie gata în viitor • proiectul campusului a fost aprobat în baza unei hotărâri de guvern, în 2008, numai că banii nu au mai venit de la capitală • deşi abandonate câţiva ani, lucrările au fost reluate imediat ce Primăria a reuşit să găsească o portiţă pentru a continua finanţarea din bugetul local •
La sfârşitul săptămânii trecute a fost inaugurată noua sală de sport a Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu” din Ianca, în prezenţa mai multor oficialităţi locale şi din municipiu. Construcţia face parte dintr-un program guvernamental privind campusurile şcolare. Până în prezent, elevii îşi desfăşurau orele de educaţie fizică într-o sală de clasă amenajată pentru astfel de activităţi, iar când vremea permitea, orele de sport se ţineau în curtea unităţii de învăţământ. Acum, în noul an şcolar, aceştia se vor bucura de o sală imensă de sport, dotată la nivelul standardelor europene. Încăperea are în jur de 1.400 metri pătraţi, iar interiorul este impecabil: duşumeaua marcată, porţi pentru meciurile de fotbal, coşuri pentru baschet, vestiare, cabine de duş, cabinet medical. Pentru întreţinerea sălii de sport, există două maşini de spălat pe jos.
La eveniment, au fost prezenţi primarul George Fănel Chiriţă (PSD), consilieri locali, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean brăila, prof. Dan Gheorghiţă, directorii celor două şcoli din Ianca, profesorii de sport şi alte cadre didactice, dar şi social-democraţi: senatorul Ion Rotaru, deputaţii Emilia Meiroşu şi Nicu Niţă, plus alţi câţiva consilieri judeţeni. Toţi cei prezenţi s-au arătat foarte încântaţi de “bijuteria” din curtea liceului.
Imediat după deschiderea oficială a Zilelor Oraşului Ianca, oficialităţile au mers la tăierea panglicii, moment care a marcat inaugurarea sălii de sport.
Proiect început în 2008 de Guvern, aproape terminat de Primărie în 2017
Povestea campusului şcolar de la Liceul “Oncescu” a început în urmă cu 9 ani în urmă, când a fost adoptată o hotărâre de guvern pentru construirea mai multor campusuri în ţară. Pentru Ianca, a fost aprobat proiectul liceului “Nicolae Oncescu”, estimat la 20 milioane lei. În primă fază, au venit de la Guvern doar 100.000 lei, după care campusul a fost “uitat”. Pentru că lucrările începuseră, iar primarul îşi dorea să ofere elevilor de la “Oncescu” o sală de sport, întrucât orele de sport se ţineau ba în curtea liceului, ba într-o mică sală de clasă, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a duce la bun sfârşit proiectul. A reuşit să prevadă în bugetul local lucrările, iar o altă parte din bani a venit de la bugetul judeţului, în urma unei asocieri a Consiliului Local cu Consiliului Judeţean. Iată că astăzi, sala de sport e gata, iar la câteva zeci de metri se află o altă clădire în construcţie, unde vor fi garsoniere pentru profesorii navetişti. Termenul de finalizare pentru imobil este luna noiembrie, urmând amenajarea locuinţelor.
“Sala de sport a fost construită prin programul «Campusuri Şcolare», care s-a demarat în anul 2008, prin hotărâre de guvern. A fost aprobat campusul de la Liceul Tehnologic «Nicolae Oncescu». Din păcate, în următorii ani, nu am primit bani, decât 100.000 lei în prima fază, în condiţiile în care valoarea acestui campus este foarte mare. Lucrările au început, iar banii nu au mai venit de la Guvern. În ultimii ani, am luat construcţia în bugetul local, am investit câte puţin ca să terminăm lucrările, am făcut nişte contracte de asociere cu Consiliul Judeţean şi am mai beneficiat şi de acolo de nişte fonduri. În continuare, sperăm să terminăm şi celelalte obiective ale acestui campus: reabilitarea liceului care se execută acum şi se va termina în cel mai scurt timp, cantina şcolară, internat pentru elevi, ateliere, garsoniere pentru profesori şi, bineînţeles, terenuri de sport exterioare. Vor fi 11 garsoniere pentru profesori. De asemenea, proiectul a mai cuprins şi extinderea liceului cu 4 săli de clasă, ceea ce am reuşit să executăm deja”, ne-a declarat George Chiriţă, primarul oraşului Ianca.
Dotările noii săli de sport i-au uimit pe cei prezenţi
Şi reprezentantul IŞJ Brăila a fost foarte mulţumit şi a ţinut să transmită felicitări celor care s-au implicat în construcţia noii săli de sport. “Felicitări autorităţii locale şi Consiliului Judeţean care au continuat programul guvernamental privind Campusurile Şcolare. Elevii Liceului Tehnologic «Nicolae Oncescu» chiar meritau o sală de sport. Până acum, în condiţiile favorabile, aceştia desfăşurau orele de sport în spaţii improvizate. Sala de sport este un lucru extraordinar, pentru că mişcarea înseamnă sănătate. Este la standarde omologate pentru disciplinele sportive”, ne-a declarat adjunctul IŞJ, Dan Gheorghiţă, care este la bază profesor de educaţie fizică şi sport.
Atât directorul liceului, cât şi cadrele didactice abia aşteaptă începerea noului an şcolar, pentru ca elevii să-şi desfăşoare orele de sport în noua construcţie. “Proiectul era deja demarat când am venit eu ca director la liceu. Îmi place foarte mult sala de sport. Sunt încântată, la fel şi colectivul de cadre didactice. Nu mai spun de copiii care-şi vor desfăşura orele de educaţie fizică în această sală modernă, unde există toate condiţiile. De foarte mulţi ani nu am mai avut sală de sport, iar orele erau desfăşurate aşa cum se putea, ori în curte, ori într-o sală de clasă care era amenajată pentru desfăşurarea orelor de sport”, ne-a spus prof. Mirela Cazacu, directorul Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca.
Primul eveniment sportiv care se va desfăşura în noua construcţie va fi o gală amicală de box, dedicată Zilelor Oraşului Ianca.
Există totuşi un minus: cabinetul medical nu are medic şcolar. Primarul Chiriţă ne-a spus că a tot încercat să găsească un medic, însă în zadar. Speră ca pe viitor să se rezolve această problemă.