• acesta este unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte implementate de Primăria Ianca în ultimii ani • după ce în luna mai au fost gata 70 de locuri de parcare în zona blocurilor A, acum se munceşte de zor în curtea interioară a blocurilor B6 şi B7 • aici există un fost punct termic ce trebuie demolat, ceea ce presupune o perioadă mai mare de timp • şi la C-uri au fost ridicate garajele, în urma lor rămânând beciurile săpate de unii locatari
Fără maşini parcate pe borduri sau pe trotuare! Asta şi-a propus primarul oraşului Ianca, George Chiriţă, în urmă cu câţiva ani. Înţelegând fenomenul măririi parcului auto din oraş de la an la an, în timp ce locurile de parcare deveneau insuficiente, acesta a luat o măsură drastică, dar necesară: demolarea zecilor de garaje apărute în curţile interioare ale blocurilor, unele folosite chiar pe post de beciuri, cu gropi de 2-3 metri săpate în subteran, urmată de reabilitarea şi crearea de locuri de parcare gratuite pentru posesorii de maşini. Unde locul a permis, au fost amenajate locuri de promenadă şi de joacă. Acum, nu numai că autovehiculele nu mai blochează trotuarele, dar şi aerul a devenit respirabil, odată cu îndepărtarea garajelor, a dispărut şi mirosul pestilenţial.
Bineînţeles, proiectul continuă şi în 2019. În primăvara acestui an, erau finalizate curţile interioare ale blocurilor E, unde lucrările au costat 330.000 lei fără TVA, cele ale blocurilor D, unde suma a fost de 850.000 lei (deoarece vorbim de o suprafaţă de aproape trei ori mai mare decât cea a E-urilor) şi câteva spaţii dintre blocurile B. La cele din urmă, a existat o mare problemă: de câţiva ani, o parte a curţii interioare se surpa şi nimeni nu reuşea să-i dea de cap. Odată cu acest proiect, firma care s-a ocupat de lucrări a descoperit că o conductă, veche de zeci de ani, era spartă, iar apa provoca surparea. Defecţiunea a fost remediată, iar amenajarea parcărilor a mers mai departe. În locul fostelor garaje, chiar a răsărit un mic loc de joacă pentru copii. Totul a costat 150.000 lei.
În zona blocurilor B6-B7, lucrările vor dura ceva mai mult, din cauza unui punct termic foarte vechi ce trebuie demolat. În prezent, încă se lucrează la ridicarea garajelor, iar după ce locul va fi eliberat, atunci vor putea intra utilajele ce vor dărâma ruina punctului termic. De asemenea, se caută soluţii pentru bordurile mult prea înalte ce împrejmuiesc blocurile menţionate.
Locuitorii de la A-uri au scăpat deja de garaje, iar parcările au fost finalizate recent: 70 de locuri, iar pe ici-colo au fost plantaţi copaci. Lucrările au început în toamna anului 2018 şi s-au terminat în mai 2019, iar costurile au fost de 650.000 lei.
Pentru blocurile C, lucrările sunt în stadiul de licitaţie deocamdată. În urma demolării garajelor, au fost descoperite adevărate beciuri săpate sub fostele construcţii, dar şi multe gunoaie, după cum se poate observa şi în fotografii. Mai întâi, gropile vor fi golite de deşeuri şi abia ulterior astupate.
Mai trebuie menţionat că locurile de parcare au fost marcate cu un utilaj al Primăriei, fiind realizată astfel o economie la buget.
Proiectul demolării garajelor şi a amenajării de parcări şi locuri de joacă este unul dintre cele mai mari şi îndrăzneţe realizate de actualul primar, George Chiriţă. Nu a ştiut care va fi reacţia oamenilor, dar a mizat pe faptul că rezultatul final îi va mulţumi. Se pare că nu s-a înşelat!