Exemplul grecesc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Exemplul grecesc

„Aşa ar fi trebuit să procedăm şi noi când ni s-a aplicat majorarea TVA cu 5 puncte procentuale şi reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. Trebuia să ne opunem, de la simplu cetăţean până la guvernanţii şi preşedintele de atunci, nu să ne supunem automat unor măsuri drastice de austeritate, mult mai severe decât li se cer grecilor acum", spun cei care glorifică rezultatul referendumului grecesc, în care peste 60% dintre participanţi au votat împotriva măsurilor de austeritate cerute de finanţatorii europeni ai Greciei.
„Ba şi-au tăiat singuri craca de sub picioare, s-au autoexclus din zona euro, s-au condamnat singuri la o austeritate mai drastică decât ceea ce li se propusese de la Bruxelles", spun alţii, mai realişti.
Este greu de anticipat cum vor evolua lucrurile de acum încolo în privinţa Greciei. Liderii europeni i-ar putea lăsa pe guvernanţii de la Atena să se descurce singuri, ceea ce va arunca ţara într-o prăpastie economică sau vor ajuta din nou Grecia, pentru a nu compromite ideea de „unitate" europeană şi de sustenabilitate a monedei unice, pentru că, în definitiv, aceasta ar fi o pată neagră pentru Uniunea Europeană în sine şi mai ales pentru zona euro.
Oricum vor sta însă lucrurile, nici pentru România nu va fi bine. În cazul pesimist în care Grecia iese din zona euro, leul se va devaloriza din nou în faţa euro, dar mai ales a dolarului, ceea ce va atrage efecte în lanţ, pornind de la majorarea ratelor în valută şi scumpirea carburanţior şi terminând cu preţuri mai mari pentru aproape orice produs din magazine.
În cazul optimist în care Grecia este din nou salvată din situaţia critică în care s-a băgat singură (pentru că, în nicio circumstanţă, nu poţi consuma mai mult decât produci şi nu poţi să nu returnezi ceea ce ai împrumutat), România va mai avea de aşteptat mult şi bine până să poată trece la moneda euro, aşa cum îşi doreşte, chiar dacă va îndeplini toate criteriile, aşa cum se întâmplă de ani de zile şi în cazul aderării la Spaţiul Schengen.
Da, Grecia este exemplul perfect pentru UE de ceea ce poate face, din interiorul zonei euro, o ţară cu politicieni iresponsabili, corupţi şi populişti şi cu milioane de cetăţeni care aşteaptă ajutoare de la stat sau aşteaptă să fenteze statul. Cam ca România, nu-i aşa?

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro